Dne 19. 09. 2023 se je 20-članska zasedba društva slovenskih častnikov Zagorje ob Savi udeležila dolgo pričakovane in predhodno dogovorjene predstavitve kratkocevnega orožja slovenskega proizvajalca Arex Defense.

Pred predstavitvijo je predsednik OZSČ Zagorje ob Savi Jože Priman nagovoril vse navzoče in predstavil potek predstavitve in preizkusa kratkocevnega orožja kot tudi društvene strelske vaje z dolgocevnim orožjem češkega proizvajalca Vz 58. Sledni je dobro dopolnjeval program preizkusa kratkocevnega orožja saj zaradi številne udeležbe ni bilo mogoče izvesti streljanje v enem krogu, tako da so se strelci razdelili na 2 skupini (1 skupina: 5 strelcev na kratkocevnem in 5 strelcev na dolgocevnem orožju), kar je omogočilo hitrejšo izvedbo preizkusa in vaje.

Samo predstavitev orožja je izvedel predstavnik podjetja Arex Defense. S seboj je prinesel celotno njihovo paleto kratkocevnega orožja (Zero 1, Alpha, Delta gen. 2 in Tactical, Zero 2 in tudi prototip še neizdane pištole). Za predstavitev si je vzel čas in vsak kos orožja razstavil in podrobno prestavil. Izpostavil je zanimivosti in tehnične podrobnosti vsakega kosa orožja ter bil odprt za najrazličnejša vprašanja naših članov, na katere je suvereno odgovarjal.

Po sami predstavitvi so nas člani OZSČ Trbovlje prevzeli in seznanili z varnim rokovanjem z orožjem in nas namestili na strelska mesta. Za preizkus kratkocevnega orožja podjetja Arex Defense se je streljalo na 25 m. Vsak udeleženec je dobil 5 preizkusnih strelov ter nato 2 seriji po 10 strelov. Preizkus ni bil tekmovalnega značaja, a se so vseeno informativno beležili rezultate, s katerimi so bila strelci večinoma zadovoljni. Pištole so se ne glede na to, da je večina strelcev z njimi streljala prvič obnesle kot ergonomsko dovršene, natančne in zanesljive.

Vzporedno s preizkusom kratkocevnega orožja se je vršilo tudi streljanje z dolgocevnim orožjem češkega proizvajalca Vz 58 na 100 m. Dinamika streljanja je bila enaka kot pri kratkocevnem orožju. Vsak je dobil sprva 5 preizkusnih strelov, nato pa 2 seriji po 10. Prav tako so se informativno beležili rezultati.

Predstavitev in vaja je bila iz vrst članov izvrstno sprejeta in si drznem trditi, da bi brez kakršnih koli pomislekov to ponovili. Zato se iskreno zahvaljujemo podjetju Arex Defense in pozdravljamo prihodnje sodelovanje.

Samo druženje se je končalo s predajo malenkostne nagrade predstavniku podjetja Arex Defense. Člani pa so dogodek zapustili s paleto novih informacij in znanju o orožju. Upamo na čimprejšnje ponovno srečanje, izobraževanje, streljanje in druženje.

           Slika 1_Gasilska fotografija navzočih članov OZSČ Zagorje ob Savi

 

Slika 2_Nagovor predsednika OZSČ Zagorje ob Savi Jožeta Primana

 

Slika 3_Prestavitev kratkocevnega orožja članov OZSČ Zagorje ob Savi

 

Slika 4_Paleta kratkocevnega orožja podjetja Arex Defense (Zero 1, Alpha, Delta gen. 2 in tactical, Zero 2

 

Slika 5_Vaja z dolgocevnim orožjem češkega proizvajalca Vz 58

 

Slika 6_Arex Delta gen. 2 Tactical 

 

Slika 7_Zahvala predstavniku Arex Defense

Besedilo pripravil: Jaka KOS

Fotografije priskrbel: Jaka KOS [1], Franc LEKŠE [2], Gregor PILPAH [3]