Zbornik posvečam brežiškim teritorialcem, slovenskim bojevnikom

Leta naporov, usposabljanj, vojaških urjenj ter zagotavljanja materialnih razmer za delovanje in dvigovanje bojne pripravljenosti enot in štabov Teritorialne obrambe Slovenije so leta 1991 končno obrodila bogate sadove. Investicija v teritorialno obrambo-oboroženo silo slovenskega naroda se je ob koncu prejšnjega stoletja in tisočletja pokazala kot ena najboljših in učinkovitih investicij slovenskega naroda v vsej njegovi zgodovini. Teritorialna obramba je ob minimalnih izgubah uspešno vojaško obranila Slovenijo in postala ena najuspešnejših organizacij v zgodovini Slovencev. Svoje poslanstvo je v celoti izpolnila. S tem si je trajno zagotovila odlično mesto na spoštljivi lestvici narodovega spomina. Spomin nanjo bo morda sčasoma rahlo obledel, a hvalevredna dejanja bodo ostala trajno zapisana v narodovi zgodovini.

Brežiški teritorialci v luči zgodovine


 

 

V PIVKI OBELEŽILI SLOVENSKO-BRITANSKO ZAVEZNIŠTVO

Park vojaške zgodovine je danes, 5. maja, s krajšo slovesnostjo prejel dva dragocena zgodovinska eksponata, in sicer sabljo, ki jo je namestniku vrhovnega poveljnika zavezniških sil v Evropi v letih 1994–1998 generalu siru Jeremyju Mackenzieju v zahvalo za pomoč Slovenski vojski pri približevanju zvezi NATO podaril načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Albin Gutman, ter polkovni kilt britanske vojske v tkalskem vzorcu »Mackenzie« polkov Seaforth Highlanders in pozneje Queen’s Own Highlanders. Sabljo je muzejskemu namenu ob 75-letnici zveze NATO in 20. obletnici slovenske pridružitve Severnoatlantskemu zavezništvu v znak tesnega obrambnega sodelovanja med Slovenijo ter Združenim kraljestvom predal dr. Aleš Musar, soprog predsednice Republike Slovenije. Dr. Musar je sabljo pred časom odkupil in se jo odločil podariti Parku vojaške zgodovine, medtem ko je kilt ob dvojnem jubileju zveze NATO Parku podarilo britansko veleposlaništvo. Dogodka ob predaji eksponatov so se poleg donatorjev dr. Aleša Musarja in veleposlanice Združenega kraljestva v Sloveniji Njene Ekscelece Tiffany Sadler udeležili še župan Občine Pivka Robert Smrdelj, svetovalec v kabinetu ministra za obrambo Republike Slovenije ter predsednik Zveze slovenskih častnikov generalmajor Dobran Božič in britanski obrambni ataše podpolkovnik Cristopher Day. Slovesnosti je škotski pridih z nastopom na dudah dodal glasbenik vojaškega orkestra četrtega bataljona škotskega kraljevega polka Byron Stirton.

 

Dogodku je pozno popoldne sledila še spominska slovesnost ob obletnici padca letala Spitfire MH980 pri vasi Suhorje v Brkinih. V teh dneh namreč obeležujemo tudi 79 let, kar je na robu Brkinov, tik ob vasi Suhorje, strmoglavilo britansko letalo Spitfire MH980, pri čemer je tik pred koncem vojne tragično ugasnilo življenje mladega pilota, narednika britanskih kraljevih letalskih sil Edmunda Ramsbothama.

 

Komaj 21-letni pilot je bil pripadnik 249. eskadrilje RAF-a, ene najslavnejših lovskih enot britanskih kraljevih letalskih sil. Enota je konec aprila 1945, ko je bila velika večina Evrope že osvobojena, pomagala jugoslovanskim partizanom v zaključnih bojih z zalezovanjem nemških transportov na cesti in železnici. Narednik Ramsbotham je z letalom Spitfire MH980 29. aprila 1945 poletel z letališča Canne v Italiji in se na letališču Prkos pri Zadru oskrbel z gorivom, potem pa v iskanju sovražnikovih enot poletel do Trsta. Na poti nazaj je v nizkem preletu napadel sovražnikov tovornjak s strelivom, pri čemer pa je bilo letalo ob eksploziji tovornjaka zadeto in je neposredno zatem strmoglavilo v bližini Suhorja. Truplo mladega angleškega pilota so vaščani dostojno pokopali na vaško pokopališče. Kmalu po vojni so njegove posmrtne ostanke britanske vojaške oblasti prekopale na vojaško pokopališče v Beogradu, kjer počiva še danes.

 

Spomin na ta tragični dogodek na Suhorju ni nikoli povsem zamrl. Park vojaške zgodovine je tako na pobudo vaščanov Suhorja leta 2021 na mestu strmoglavljenja postavil spomenik, ki tako domačinom kot obiskovalcem priča o žrtvi mladega narednika RAF-a. Avtor spomenika je akademski kipar Jurij Smole.

Vsako pomlad, v dneh okrog obletnice padca, Park v sodelovanju z Veleposlaništvom Združenega kraljestva v Sloveniji in Ministrstvom za obrambo Republike Slovenije na kraju dogodka pripravi tudi spominsko slovesnost. Letos sta se v okviru slovesnosti preminulemu pilotu in padlemu letalu s položitvijo venca k spomeniku pri vasi Suhorje poklonila veleposlanica Združenega kraljestva v Sloveniji Njena Eksceleca Tiffany Sadler ter svetovalec v kabinetu ministra za obrambo Republike Slovenije in predsednik Zveze slovenskih častnikov generalmajor Dobran Božič.

 

Celotni članek: https://www.parkvojaskezgodovine.si/v-pivki-obelezili-slovensko-britansko-zaveznistvo/

 


Generalmajor Dobran Božič o zvezi Nato

 

Letos smo v Sloveniji obeležili 20 let vstopa v Nato. Vedno znova pa nas varnostne razmere v svetu opozarjajo na številna krizna žarišča, oborožene konflikte in vojne.

Kot kažejo nekatere javnomnenske ankete, pa Slovenci nismo več tako navdušeni nad to vojaško in politično zvezo, ki zagotavlja kolektivno varnost v tem delu Evrope.

Verjetno to izhaja iz pomankljivega poznavanja pogodbe o vstopu Slovenije v zvezo Nato in  tudi iz različnih osebnih pogledov na to temo.

Predsednik Zveze slovenskih častnikov generalmajor Dobran Božič,ki je svetovalec v kabinetu ministra za obrambo, je v intervjuju za POP TV pojasnil poslanstvo zveze Nato in svoje pozitivne izkušnje v raznih misijah Slovenske vojske.

Vse, ki vas ta intervju zanima, si ga lahko pogledate na spodnji povezavi.

 

https://www.24ur.com/video/63214154

 

 

Besedilo stotnik Ladislav Steinbacher

 

 


Srce pod uniformo, srce za domovino

 


Streljali in metali ročne bombe

 


Območno združenje slovenskih častnikov Slovenska Bistrica

Mir je vrlina, h kateri moramo stremeti

Letni zbor članic in članov Območnega združenja slovenskih časnikov Slovenska Bistrica je potekal v petek, 10. marca, v vojašnici Vincenca Repnika Slovenska Bistrica. Zbor so s svojim nastopom uvodoma obogatili učenci Osnovne šole Pohorskega odreda Slovenska Bistrica in Glasbene šole Slovenska Bistrica, zbrani pa niso pozabili niti na preminule, ki so se jim poklonili z minuto molka.

Predsednik Zveze slovenskih častnikov in vojaški svetovalec v kabinetu ministra za obrambo, generalmajor Dobran Božič, je uvodoma pripravil predavanje na temo z naslovom Razmere v Ukrajini in njihov vpliv na Slovenijo, v katerem je orisal okoliščine, ki so privedle do vojne v Ukrajini, ter posledice, ki jih zaradi vojne čutimo tudi v naši državi.

Dr. Andrej Godec, predsednik OZSČ Slovenska Bistrica, je uvodoma pozdravil zbrane in podal poročilo o delovanju območnega združenja v letu 2022: aktivni so bili na 60 dogodkih, na katerih je sodelovalo skoraj 200 članic in članov, sodelovali so z lokalnim okoljem ter občinami Slovenska Bistrica, Oplotnica, Makole in Poljčane. Dejavni in uspešni so bili na strelskih urjenjih in tekmovanjih, udeleževali so se spominskih in domoljubnih dejavnosti na lokalni, regionalni in državni ravni. Udeleževali so se prireditev na kulturnem, športnem in rekreacijskem področju ter izdali bilten ob državnem prvenstvu ob dnevu suverenosti.

Dr. Andrej Godec se je v svojem govoru zahvalil za donatorska in namenska sredstva ter podal pozitivno oceno o delovanju združenja: »Ocenjujemo, da je bilo delo v preteklem letu uspešno, saj smo realizirali vse zastavljene naloge. Izpostaviti moram entuziazem in angažiranost članov predsedstva, da smo zastavljeno lahko udejanjili. Poglobili smo sodelovanje s Slovensko vojsko, veteransko organizacijo, društvom Sever in združenjem borcev za vrednote NOB. Z željo po nadaljnjem dobrem delu, sodelovanju z lokalnim tako vojaškim, veteranskim, civilnim in izobraževalnim okoljem se vam vsem iskreno zahvaljujem.«

Na zboru so člani in članice potrdili finančno poročilo OZSČ za leto 2022 ter sprejeli finančni načrt za leto 2023. Sprejeli so tudi načrt dela OZSČ za leto 2023, pri čemer želijo nadaljevati s podobnimi dejavnostmi kot v minulem letu.

Priznanja Zveze slovenskih častnikov sta slavnostno podelila dr. Andrej Godec, predsednik OZSČ Slovenska Bistrica, in generalmajor Dobran Božič, predsednik Zveze slovenskih častnikov. Pisno priznanje Zveze slovenskih častnikov so prejeli Martin Capl, Simona Čoh, Alojz Gostenčnik in Marinka Kramberger. Bronasto medaljo Zveze slovenskih častnikov je prejel Jurij Višnar. Zlato medaljo Zveze slovenskih častnikov je prejel Peter Turin. Plaketo Zveze slovenskih častnikov je prejel Drago Mahorko.

Častni znak Zveze slovenskih častnikov za sodelovanje pa so prejeli podpolkovnik Andrej Skodič, poveljnik vojašnice Vincenca Repnika Slovenska Bistrica ter podjetja Riko, d. o. o., in Impol 2000, d. d.

Podpolkovnik Andrej Skodič, poveljnik vojašnice Vincenca Repnika Slovenska Bistrica in gostitelj zbora je zbranim zaželel dobrodošlico in izrazil veselje, da se tako radi zbirajo v vojašnici: »Trudimo se, da z vojašnico čim bolj sodelujemo v lokalnem okolju. Sodelujemo z občino, veteranskimi organizacijami, planinskim društvom, z gasilskimi društvi in tudi z ostalimi organizacijami, saj je prav, da vojska in vojašnica podpirata lokalno okolje. Želim vam vse najboljše, čestitam vsem prejemnikom priznanj in tudi sam se zahvaljujem za dobljeno priznanje.«

Ob 30. letnici samostojne in neodvisne države Republike Slovenije so na zboru članom častniške organizacije podelili spominske medalje. Po uradnem delu so se zbrani družili ob pogostitvi iz vojaške kuhinje, v sproščenem vzdušju pa so kovali načrte za prihodnje dogodke in obujali spomine tudi na dni, ko so sami služili domovini. Zbrani so se strinjali, da je ne glede na vojaško moč in orožje največja vrlina na svetu mir, za katerega si moramo prizadevati.

Amadeja Mlakar

Tednik Panorama, 16. marec 2023

Priznanja zaslužnim članom

 


 

Vezisti, skrita moč osamosvajanja

Vezisti, skrita moč osamosvajanja

Besedilo: Simon Šubic
Kategorija: GG Plus / torek, 12. oktober 2021 / 09:23

Ob letošnjem prazniku vezistov Slovenske vojske (22. junij) je izšel zbornik Vezisti in zveze – ob 30-letnici Republike Slovenije, ki med drugim odstira tudi do zdaj slabo poznano vlogo vezistov v osamosvajanju Slovenije pred tridesetimi leti.

Zbornik Vezisti in zveze – ob 30-letnici Republike Slovenije je obsežna in zanimiva knjiga, namenjena strokovni in domoljubni javnosti, ki prinaša številne manj znane, zakrite ali celo pozabljene detajle o komunikacijah in komuniciranju v osamosvajanju slovenske države, pa tudi o razvoju na tem področju pred, med in po prelomnih dogodkih pred tridesetimi leti. Pri izdaji zbornika, ki ga je uredil upokojeni generalmajor dr. Alojz Šteiner, zdaj predsednik Zveze slovenskih častnikov, so združile moči Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Zveza policijskih veteranskih društev Sever in Zveza slovenskih častnikov.

V zborniku je na 876 straneh objavljenih 92 prispevkov, ki jih je oblikovalo 51 avtorjev različnih generacij in struktur, ki so v knjigi vsi tudi predstavljeni. »Zbornik je zanimivo branje za vsakega bralca. Na nekaterih delih je vsebina resda zelo tehnična, a je zbornik na mnogih delih popestren z opisi zanimivih dogodkov in tudi z raznimi pričevanji posameznikov o obdobju osamosvajanja. Objavljene so zanimive zgodbe, na primer o tem, kako so bile blokirane zveze jugoslovanski vojski, kako se ji je prisluškovalo, zbornik vsebuje tudi prispevke radioamaterjev, ki so bili v osamosvojitveni vojni nekakšen skriti bataljon …, pa zgodbe o letalskih napadih na RTV oddajnike in tako naprej,« je razložil član uredniškega odbora in avtor prispevkov, upokojeni polkovnik Franci Knaflič, po rodu Blejec, ki zdaj živi na Vrhniki.

Med ključnimi ljudmi na dolžnostih vezistov med osamosvojitveno vojno so bili seveda tudi Gorenjci, med njimi sta bila najbolj izpostavljena že pokojni Franc Kokoravec in Janez Dobravec, oba iz Kranja. Kokoravec je bil načelnik za zveze in kriptozaščito v Pokrajinskem štabu Teritorialne obrambe (PŠTO) Gorenjske do leta 1990, ko ga je tedanji v. d. načelnika Republiškega štaba Teritorialne obrambe (RŠTO) in zastopnik poveljnika Teritorialne obrambe Janez Slapar imenoval za prvega načelnika za zveze in kriptozaščito v novoustanovljenem RŠTO. Bil je tudi član ožje skupine RŠTO, ki je pripravljala načrte za vojaško obrambo osamosvojitve Slovenije, in član Republiške koordinacije, ki je med vojno vodila osamosvojitvene aktivnosti in usklajevala delovanje TO ter organov za ljudsko obrambo in notranje zadeve.

Kokoravca je na mestu načelnika za zveze in kriptozaščito v PŠTO v Kranju zamenjal Janez Dobravec, ki je za zbornik pripravil tudi prispevek o organizaciji in delovanju zvez v TO Gorenjske. V nadaljevanju objavljamo del njegove pripovedi, ki se nanaša na prisluškovanje, zavajanje in motenje radijskih zvez JLA med osamosvojitveno vojno: »Ko sta tankovski koloni napredovali proti Brniku, smo spremljali njihove radijske komunikacije in izvedeli za njihove načrte in težave. Naše poveljstvo je imelo takoj vpogled v namere nasprotnika in seveda smo temu primerno sprejemali najbolj optimalne odločitve. Ko je poveljnik enote Radovanović hotel prek radijske postaje in radijskega omrežja Saturn vzpostaviti zvezo s svojim poveljstvom na Vrhniki in vojašnico v Kranju, smo mu to z motenjem preprečili. Prav tako smo mu preprečili vse zveze z obema helikopterjema, ki naj bi enoti dostavila hrano, zato sta preprosto odletela. Ker poveljnik kranjske vojašnice zaradi motenja ni imel radijske zveze z enoto na Brniku, je 29. junija 1991 tja s kolesom poslal svojega častnika za zvezo. Naši fantje so na robu Šenčurja nanj streljali, zato je pobegnil nazaj v vojašnico brez koristnih informacij. Prestregli smo tudi informacijo o mogočem zračnem desantu na območju Brnika in še množico drugih pomembnih informacij za naše nadaljnje delovanje.«

http://www.gorenjskiglas.si/article/20211012/C/211019955/1039/vezisti–skrita-moc-osamosvajanja-

 

 


Ferdo Vtič

Dolgoletni aktivni član Območnega združenja slovenskih častnikov Maribor dobil najvišje priznanje Zveze slovenskih častnikov

 

Zbornik Vezisti in zveze ob 30 – letnici Republike Slovenije

 

 

Zbornik Vezisti in zveze, panorama 05_08_2021

 


Častniki in veterani na Golteh

 

Mineva sedemindvajset let od tradicionalnega tekmovanja častnikov in veteranov na Golteh-Prva tekma namenjena povezovanju častnikov in pripadnikov Slovenske vojske

 


OZSČ Škofja Loka

 

OZSČ Škofja Loka spada v krovno zvezo slovenskih častnikov (ZSČ), ki je bila ustanovljena 1993. Združenje vključuje člane občin Škofja Loka, Žiri in Gorenja vas-Poljane in trenutno šteje 91 članov. Predsednik združenja je upokojeni major slovenske vojske Dušan Nardoni, ki je prevzel združenje leta 2016.


 

ZSČ Jesenice – Krajnska gora

 

OZSČ Jesenice – Krajnska Gora je bilo ustanovljeno v decembru 2016. Ustanoviteljev nas je bilo devet. Zbrali smo se na mrzel dan popoldan v kamnolomu pod Mežakljo na Jesenicah. Vsi prisotni smo s podpisom potrdili našo skupno željo – ustanoviti Območno združenje Slovenskih častnikov (OZSČ) jesenice – Krajnska Gora. Po sprejetju statuta združenja smo oddali dokumentacijo na Upravno enoto Jesenice ter bili kot društvo registrirani aprila 2017.

JKG_RO10_2020


Dogajanje v OZSČ Zagorje ob Savi

 

OZSC Zagorje ob Savi


Sodelovanje med Zvezo slovenskih častnikov in Zvezo veteranov vojne za Slovenijo

Sodelovanje med zvezo slovenskih častnikov in zvezo veteranov Vojen za Slovenijo


30 let BEOSZ-a in 25 let sodelovanja z Zvezo slovenskih častnikov

30 let BEOSZ-a in 25 let sodelovanja z Zvezo slovenskih častnikov

 


25 LET NA BRANIKU DOMOVINE

25 let ZSC_RO12_2019


OZSČ KOPER

OZSC Koper_RO11_2019


25 let v samostojni Sloveniji

25 LET V SAMOSTOJNI SLOVENIJI


 

Podmornicarji_RO_10 2019

 

Delegacija UNUCI na zasedanju Gamniške iniciative 2019 v Sloveniji

https://www.unuci.org/images/documenti/rivista/Rivista_2019/Unuci_03_04_2019.pdf


Mednarodno vojaško tekmovanje v vojaških disciplinah CISOR na Finskem

Tekmovanje CISOR na Finskem_RO9_19

 

 


Strelske dejavnosti v ZSČ Brežice

 

strelske dejavnosti v OZSČ Brežice


Slovesno obeležili 75-letnico padca ameriškega bombnika in srečno rešitev posadke

slovesno obeležili 75- letnico padca ameriškega bombnika in srečno rešitev posadke


Prihodnost evropskih vojaskih letalstev


EU, Nato in Slovenija

 

Strokovna ekskurzija ZSM 2018


Štajerski častnik 2018

Območno združenje slovenskih častnikov Maribor je tudi v letu 2018 pripravilo že svojo 21. številko Štajerskega častnika.

Vabljeni k branju!

glasilo_štajerski častnik 2018

 


bg. Janez Kavar- Bilečanci v vojni za Slovenijo

 

Bilečanci v vojni za Slovenijo

Gorenjski_glas_20180706_054


Revija Obramba prispevki:

10 let delovanja ZVGS

Društvo pilotov

DVO in Strateska rezerva

Kibernetska varnost

OZSČ Bele krajine – spust po Kolpi

OZSČ Hrastnik_ ZSČ iz črne doline

OZSČ Koper_razvito maloobmejno sodelovanje

OZSČ Pomurja OZSČ Sezana_ organizacijski model treh domoljubnih organizacij

Skupščina Zveze Slovenskih Častnikov 2018

ZSČ Gamingška inciativa

 


Intervju s predsednikom ZSČ, genmaj. dr. Alojzom Šteinerjem

 

Zmoremo ker hočemo

http://www.mo.gov.si/si/medijsko_sredisce/revija_sv/

http://www.slovenskavojska.si/publikacije/sodobni-vojaski-izzivi/


Podeljeni visoki priznanji Zveze slovenskih častnikov

 

 

OZSČ Maribor še s Škofom

 

Območno združenje slovenskih častnikov Maribor, v katerega je združeno približno 1300 članov iz občin Maribor, Duplek, Hoče-Slivnica, Rače-Fram, Starše, je pripravilo volilno in programsko konferenco. Poročilo o delu v preteklem štiriletnem mandatu je podal predsednik združenja  Jožef Škof, ki to dolžnost opravlja že več kot dvajset let in jo bo še štiri leta, saj so ga spet potrdili za predsednika.

Več >>>večer


OZSČ Škofja Loka v Podblegaških novicah

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OSZČ Škofja Loka v Podblegaških novicah

Celotno glasilo si lahko ogledate na povezavi >>>>


Razvito maloobmejno sodelovanje

ČLANEK V REVIJI OBRAMBA

Med združenji častnikov lahko rečemo, da so nekatera dejavnejša na enih področjih, druga pa na drugih, vsa si prizadevajo organizirati dejavnosti, ki bi bile za člane častniške organizacije zanimiva in bi jih navdušile za dejavno vlog v organizaciji. Med takšne sodi Občinsko združenje častnikov Koper, ki glede na svojo specifičnost – deluje na obmejnem področju tako z Italijo kot Hrvaško ter je umeščeno ob obali Jadranskega morja – že vrsto let razvija maloobmejno – pa tudi širše mednarodno- sodelovanje med častniškimi organizacijami. Prav slednje je vzbudilo, ob še drugih dejavnostih, naše zanimanje, kar smo potem tudi povezali v celoto, ki je odraz dejavnosti obalnega častniškega združenja v Kopru.

 

 

 

 

 

 

Clanek_OBRAMBA_APRIL_2017

 


Kolektiv z dobro voljo in aktivnimi člani

ČLANEK V REVIJI OBRAMBA

Med organizacijami ZSČ, ki sodijo med najaktivnejše, je zagotovo OZSČ Velenje. Pa ne le zaradi dejstva, da so tradicionalni in dolgoletni prireditelji tekme v smučanju in streljanju z MK Puško na Golteh nad Mozirjami, pač pa tudi zaradi vrste drugih dejavnosti, po katerih so znani ne le v lokalnem, pač pa tudi širšem slovenskem okolju. Stežka bi našteli vse njihove dejavnosti, naj povemo leto, da jih je skupaj nad 60 v letu, kar pomeni več kot vsak teden ena. Tesno so vpeti tako v okolje kot širše,sodelujejo tako s sorodno domoljubno organizacijo Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) kot s Slovensko vojsko ter drugimi. O tem smo se pogovarjali s koordinatorjem OZSČ za Zahodnoštajersko pokrajino Dušanom Ajtnikom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Več >>> Celotni članek v reviji OBRAMBA


Priznanja Občine Lukovica članom OZSČ Domžale

Župan občine Lukovica, Matej Kotnik, je ob občinskem prazniku na slovesnosti 9. septembra 2016 podelil priznanja Občine Lukovica. Med prejemniki so bili tudi člani Območnega združenja slovenskih častnikov Domžale.

Podelitev priznanj Občine Lukovica

 

Predsednik OZSČ Ormož, ppk. Ernest Pleh: “Varnost ni več samoumevna”

03.09.2016
pleh1Predsednik Območnega združenja slovenskih častnikov, podpolkovnik Ernest Pleh, ki je tudi poveljnik rodovskega bataljona 72. brigade Slovenske vojske v Murski Soboti, je dal intervju za murskosoboški Vestnik, v katerem je predstavil tudi vlogo častnikške organizacije v Ormožu pri posredovanju znanj mladim s področja obrambe, samozaščite in preživetja.
Predsednik Območnega združenja slovenskih častnikov, podpolkovnik Ernest Pleh, ki je tudi poveljnik rodovskega bataljona 72. brigade Slovenske vojske v Murski Soboti, je dal intervju za murskosoboški Vestnik, v katerem je predstavil tudi vlogo častnikške organizacije v Ormožu pri posredovanju znanj mladim s področja obrambe, samozaščite in preživetja.

 


Strelska tekma v nekdanjem dnevnem kopu premogovnika

trbovlje trbovlje_01 trbovlje_02

 

 

 

 

 


Letno načrtovanje v Zvezi slovenskih častnikov

nacrtovanje zsc nacrtovanje zsc_01