Obeleževanje 100. letnice začetka

1. svetovne vojne

1svetovna 100letV ZSČ se aktivno vključujemo v aktivnosti namenjene obeleževanju 100-obletnice začetka 1. svetovne vojne.

Več predstavnikov območnih organizacij ZSČ se je 9. septembra 2014 udeležilo državne komemoracije v spomin žrtvam ob 100. letnici začetka prve svetovne vojne. V delegaciji ZSČ so bili predsednik ZSČ, upokojeni generalmajor Alojz Šteiner, častni predsednik ZSČ, upokojeni polkovnik Miha Buara, in rezervni major Borut Zajec, predsednik ZSČ Ljubljana.

Osrednja prireditev Zveze slovenskih častnikov posvečena obeleževanju omenjenega dogodka bo 7. decembra 2014 ob 16. tradicionalnem pohodu po poteh Soške fronte, ki ga organizira ZSČ Nova Gorica.

1svetovna 100let_2 1svetovna 100let_3 1svetovna 100let_4 1svetovna 100let_1


16. pohod po poteh Soške fronte posvečen 100.obletnici začetka prve svetovne vojne

Na letošnjem šestnajstem pohodu po poteh Soške fronte, ki ga od leta 1999 dalje organizira Območno združenje ZSČ Nova Gorica sta Zveza slovenskih častnikov in Zveza veteranov vojne za Slovenijo obeležili 100. obletnico začetka prve svetovne vojne.

Tradicionalnega pohoda se je 6. decembra 2014 udeležilo preko 350 pohodnic in pohodnikov iz preko štirideset častniških in veteranskih organizacij. Pohod je potekal po enem najbolj izpostavljenih in glede na število žrtev tragičnih predelov Soške fronte od Sv. Gore mimo Preškega vrha do Vodic.

Na uvodni slovesnosti je predsednik ZSČ, upokojeni generalmajor Alojz Šteiner izpostavil, da je prva svetovna vojna do tedaj najbolj dehumanizirala vojaštvo in je zato treba izpostavljati norost vojne in množičnega ubijanja. Posledic pa niso čutili le vojaki v rovih in pri oskrbi, ampak tudi civilno prebivalstvo ob frontni črti in v zaledju.

Slovesnosti se je pridružil tudi predsednik ZVVS, upokojeni generalmajor Ladislav Lipič, ki je v svojem pismu izpostavil vlogo veteranskih organizacij pri zavzemanju za mir in sožitje ter ohranjanje zgodovinskega spomina.

Na pohodu so  se udeleženci seznanili s potekom ofenziv in bojevanja ter si ogledali ostaline vojaških položajev in spominska obeležja.

soska 16 soska 16_2 soska 16_3


16. pohod po poteh soške fronte OZSČ Nova Gorica – gorniki OZSČ Mislinjske doline

soska 16 mislinjjska_ goricaNa povabilo OZSČ Nova Gorica, se je skupina devetih gornikov iz OZSČ Mislinjska dolina v soboto 06. decembra 2014 udeležila 16. pohoda po poteh soške fronte. Na letošnjem pohodu sta Zveza slovenskih častnikov in Zveza veteranov vojne za Slovenijo obeležili 100. obletnico začetka prve svetovne vojne. Kljub slabemu vremenu se je pohoda udeležilo okoli 350 pohodnic in pohodnikov.

Na uvodni slovesnosti je predsednik ZSČ, upokojeni generalmajor Alojz Šteiner poudaril, da je prva svetovna vojna prva globalna vojna, kjer je sprva  majhen evropski konflikt prerastel  v vojno svetovnih razsežnosti. Zato je treba izpostavljati nesmisel in norost vojne ter množičnega ubijanja. Posledic pa niso čutili le vojaki v rovih in pri oskrbi, ampak tudi civilno prebivalstvo ob frontni črti in v zaledju.

Pohod je potekal po krožni poti od  Svete gore mimo Preškega vrha do Vodic in nazaj do Svete Gore. Na posameznih točkah so  se udeleženci seznanili s potekom ofenziv in bojevanja ter si ogledali ostanke vojaških objektov, vojaških položajev in spominska obeležja.

Organizator je na koncu poskrbel za topel obrok v vojaškem objektu v Ajševici, kjer je potekalo tudi družabno srečanje.

Če bomo povabljeni, se bomo pohoda udeleževali tudi v bodoče, saj je seznanjanje z dogodki na soški fronti neposredno na terenu nekaj čisto drugega kot pa prebiranje literature.

Zapisal Ivan Arko
Fotografije Zdenko Čas

soska 16 mislinjska _gorica4 soska 16 mislinjska_gorica 2 soska 16 mislinjska_gorica1

 


19. pohod po poteh Soške fronte 2015

soska 19_3

Območno združenje zveze slovenskih častnikov je v soboto 5. decembra 2015 pripravilo in uspešno izvedlo že devetnajsti tradicionalni pohod po poteh soške fronte. Pohoda se je udeležilo preko 350 članov in članic ZSČ, ZVVS in ZPVD Sever.Utrinki s pohoda s predstavljeni na fotografijah Ivana Bahata, Jožka Čelekoviča in Martina Jugovca.

 

soska 19 soska 19_1 soska 19_2 soska 19_4 soska 19_5 soska 19_6 soska 19_7


 

Poglejte si film o soški fronti


Udeležba na spominskem pohodu Krnska jezera 2016

OZSČ Mislinjske doline in PD Slovenj Gradec sta za svoje člane, v soboto 12. novembra, organizirala udeležbo na že tradicionalnem 17. pohodu spomina – Krnska jezera.

Letošnji pohod je bil posvečen stoletnici začetka soške fronte in bojem, ki so se v 1. svetovni vojni odvijali na območju Krnskega pogorja. Ob 13. uri je pri Krnskem jezeru potekala proslava s krajšim programom, pozdravnimi nagovori, pevsko spremljavo ter počastitvijo spomina na padle v tej vojni. Slavnostni govornik je bil letos načelnik Generalštaba Slovenske vojske, generalmajor dr. Andrej Osterman. Temu je sledila še kratka obredna slovesnost pri „madžarskem križu“ na planini Duplje.

Veseli nas, da se je kljub slabi vremenski napovedi kar 10 naših članov, večina iz skupine vojaških gornikov, udeležilo pohoda in proslave. Med njimi jih je kar nekaj, ki se tega spominskega pohoda udeležujejo redno.

Zapisal: Ivan Hartman

Fotografije: Vojko Pisar

 


Belokrajnski častniki tudi letos po poteh Soške fronte

 

Območno združenje slovenskih častnikov (v nadaljevanju ZSČ) Nova Gorica je letos že osemnajstič organizirala pohod z imenom »Po poteh Soške fronte«. Pohoda se je tudi letos udeležilo kar 29 članov OZSČ Bela krajina, njihovih družinskih članov in prijateljev.

Slika1

V sobotnem jutru 3. decembra 2016 smo se z avtobusom napotili iz Bele krajine čez Gorjance. V Novem mestu so se nam pridružili še prijatelji iz novomeškega OZSČ in skupno smo se odpeljali proti Primorski.

Kot običajno je bila cilj naše vožnje vojašnica v Ajševici, kjer nas je pričakala pisana množica častnikov iz domala vse Slovenije. Pred startom sta nas nagovorila predsednik novogoriškega OZSČ, Stanko Dužič, in predsednik Zveze slovenskih  častnikov, generalmajor dr. Alojz Steiner.

In že se nas je dolga kolona napotila po poti letošnjega tradicionalnega pohoda. Organizatorji so tudi letos skrbno pripravili traso pohoda – čez hrib in gozd Panovec pri Novi Gorici. Skozi gozd, ki je bil v prvi svetovni vojni popolnoma uničen, saj je skozenj potekala frontna črta, smo kmalu prispeli do današnjega piknik prostora. Tu nas je pozdravil in nam obrazložil pomen tega področja med I. svetovno vojno član društva »Soška fronta«, nato pa nas je nagovoril še revirni gozdar, ki danes skrbi za ta lepo obnovljen mestni gozd, ki je od leta 1981 naravni spomenik.

Po oddihu in prigrizku smo pot v prijetnem razgovoru nadaljevali mimo turistične kmetije do samostana Kostanjevica. Tu se nam je odprl čudovit razgled na obe Gorici in širšo okolico. Pričakala nas je uslužbenka tukajšnjega muzeja in nam duhovito predstavila pomen in zgodovino Kostanjevice, kjer z drugimi pripadniki dinastije Bourbonov počiva tudi francoski kralj Karl X., ponašajo pa se tudi z bogato knjižnico, v kateri hranijo tudi 30 prvotiskov.

S tega 143 metrov visokega griča, ki leži tik ob sami državni meji, smo se spustili v dolino. Pod severnim pobočjem Panovca smo se ob kanalu Koren skozi gozd in mimo industrijske cone vrnili na izhodišče – v vojašnico Ajševica.

Tu so nas novogoriški prijatelji pričakali z okusnim »vojaškim« obrokom in rujno primorsko kapljico. V sproščenem pogovoru je kar prehitro napočil čas odhoda proti domu – na razne strani naše Slovenije.

Taki pohodi so pomembni za spoznavanje naše zgodovine in slovenskih krajev. Vsekakor pa je pomembno tudi dejstvo, da se tu srečamo prijatelji in znanci, ki se sicer celo leto ne vidimo. Tako se nas je na letošnjem druženju zbralo kar pet častnikov, ki smo se spoznali pred davnimi 42 leti kot gojenci prve generacije Šole za rezervne oficirje v Šentvidu pri Ljubljani.

Besedilo: Peter Golobič

Fotografije: Bojan Jakša

Slika1 Slika2 Slika3 Slika4 Slika5 Slika6 Slika7 Slika8

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Pohod po poteh Soške fronte

DSC_0017Člani OZSČ Mislinjske doline, smo se skupaj s člani Združenja vojaških gornikov in s planinci s Koroške, že drugič udeležili pohoda po poteh Soške fronte, ki ga že vrsto let organizira ZSČ Nova Gorica. Pohod je organiziran tako, da je okoli 3 ure nezahtevne hoje s postanki, kjer nam vodniki na posameznih točkah nazorno predstavijo, kaj se je tam dogajalo pred okoli sto leti in o zgodovinskih dogajanjih v teh krajih.

Letošnji pohod je potekal na področju Panovca. To je vzpetina porasla z gozdom med vojašnico Ajševica in Novo Gorico. Tam so bili med I. svetovno vojno artiljerijski položaji in logistika. Del poti je potekal po gozdni učni poti, zato je bil med vodniki tudi gozdar, ki nam je na prvi delovni točki nekaj zanimivosti povedal tudi o tem. Drugi postanek je bil samostan Kostanjevica v Novi Gorici, kjer so med drugim pokopani tudi francoski kralji. Od tod smo imeli kot na dlani Novo Gorico, Gorico in širšo okolico. Po končanem pohodu so nam v vojašnici Ajševica postregli z vojaško malico in pijačo, torej znana primorska gostoljubnost tudi tokrat ni zatajila.

Nas Korošcev je bilo na pohodu skupno 38. Že dve leti ugotavljamo, da je pohod zelo zanimiv, še dodatno pa nas pritegne primorska gostoljubnost. Vsem je bilo všeč in rečem lahko le, da naslednje leto, ko bo pohod na področju Sabotina, zopet gremo.

Besedilo: Ivan HARTMAN

Fotografije: Jože TEMNIKAR, Vojko PISAR

DSC_0028 DSC_0053

 

 

 

 

 


18. Spominski pohod Krn – pohod spomina 1918-2017

 

V soboto 11. oktobra 2017 se je pet članov OZSČ Mislinjska dolina,  skupaj z ostalimi  “gorniki” s Koroške,  udeležilo 18. Spominskega pohoda Krn – Pohod spomina 1918 – 2017. Na pot smo krenili iz Lepene in se proti Krnskemu jezeru povzpeli po dobro ohranjeni “mulatjeri”.

Letošnji spominski pohod  je bil posvečen 100. obletnici bitke pri Kobaridu ter koncu soške fronte, ko se je z 12. ofenzivo končalo vojskovanje med italijansko in avstro-ogrsko vojsko. Padlo je 190.000 vojakov. Mnogi počivajo na ohranjenih in lepo negovanih grobovih v Soški dolini.

Slovesnost, v spomin na eno največjih morij v zgodovini človeštva, je potekala pri Krnskem jezeru. Slavnostna govornica je bila ministrica za obramboAndreja Katič, v kulturnem programu pa so nastopili pevci z Bovškega, recitator in harmonikar.

Po prireditvi je bila krajša slovesnost še pri Madžarskem križu na planini Duplje.

Tekst in fotografije: Vojko  PISAR

This slideshow requires JavaScript.


 

Uspešno izveden 19. pohod po poteh Soške fronte

 

Območno združenje Slovenskih Častnikov Nova Gorica je 1. decembra 2017 že 19 leto zapored organiziralo pohod po poteh Soške fronte. Gre za enega od pomembnih krovnih dogodkov ZSČ na rekreativnem in spominsko-zgodovinskem področju. Pohoda se je udeležilo okrog 500 pohodnikov iz 17 združenj ZSČ, veteranskih organizacij in drugih domoljubnih združenj z območja Slovenije. Letošnji pohod je bil posvečen tudi obeležitvi 100.letnice konca bojev na Soški fronti na Slovenskem in je potekal od Kostanjevice na Krasu do Temnice, zaključni družabni del pa v Ajševici. Na izhodiščni točki, pri gasilskem domu v Kostanjevici, so pohodnike nagovorili župan občine Miren Kostanjevica g. Mavricij Humar, predsednik OZSČ Nova Gorica kapitan fregate Stanko Dužič in predsednik zveze ZSČ generalmajor Alojz Šteiner. Za zgodovinske predstavitve je poskrbel podčastnik Slovenske vojske, praporščak Mitja Močnik. Spremljevalka pohodnikov je letos bila prava primorska burja, ki pa je marsikoga spodbudila, k obljubi, da se bo udeležil tudi jubilejnega 20. pohoda v letu 2018.

 

This slideshow requires JavaScript.

 


 

Po poteh Soške fronte 2017

V soboto 2. decembra 2017 je kot vsako leto prvo soboto v decembru potekal že 19. tradicionalni »Pohod po poteh Soške fronte« v organizaciji Območnega združenja slovenskih častnikov Nova Gorica. Zbrali smo se v Kostanjevici na Krasu, kjer nas je pozdravil predsednik OZSČ Nova Gorica, Stanko Dužič, predsednik Zveze slovenskih častnikov, Alojz Šteiner,  ter župan Občine Miren-Kostanjevica, Mauricij Humar. Osnovne informacije o pohodu je podal vodja pohoda, Mitja Močnik iz OZSČ Nova Gorica. Gostoljubni organizatorji so v hladnem in vetrovnem vendar sončnem vremenu poskrbeli za okrepčila na treh točkah. Tudi Občinsko združenje slovenskih častnikov iz Hrastnika je poskrbelo za seznanitev pohodnikov z njihovo lokalno specialiteto. Pohoda so se udeležili pohodniki iz 17 združenj slovenskih častnikov, Bilećanci ter člani združenj ZVVS in ZPVD Sever. Pohod s predstavitvijo informacij in ogledom posameznih točk je trajal več kot štiri ure v okolici Kostanjevice na Krasu. Zaključili smo pa z družabnim srečanjem in toplim vojaškim obrokom v vojašnici Slovenske vojske na Ajševici.

Zahvala organizatorjem za odlično izveden pohod ter na svidenje na 20. jubilejnem »Pohodu po poteh Soške fronte« prvo soboto v decembru naslednjega leta.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo: M. Jugovec, fotografije OZSČ Nova Gorica in Valentin Klemenčič