Obisk v udrugi RMZO (radio mreža za opasnost) Republike Hrvatske

rmzo 2Na posebno povabilo udruge RMZO Republike Hrvatske  se je  obiska dne 28. 11. 2015 udeležila ekipa iz ZSČ in društva VEZIST Slovenije. Obisk je potekal na ožji lokaciji Učke. Udruga RMZO je predstavila svoje delovanje na področju Republike Hrvatske. V zelo strokovnih pogovorih z  udrugo RMZO, ki smo jih imeli, je udruga RMZO tudi predstavila svojo tehnologijo in svoja sredstva zvez, oziroma njihov način pristopa k reševaju problemov, v kolikor nastanejo ob kakršnihkoli naravnih ali drugih nesrečah na področju Republike Hrvatske. Svojo predstavitev je udruga RMZO izvedla tudi na GAMING – II 2015, ki se je letos odvijal v kraju Lovran/Rijeka od 24 do 29 septembra 2015 – Republiki Hrvatski v sklopu sodelovanja z HČZ.

Obisk je bil zelo uspešen, sodelovanje z udrugo RMZO pa se nadaljuje.

rmzo-pdf(1)

rmzo 3 rmzo1 rmzo 4 rmzo 5 rmzo 6 rmzo 7 rmzo 8 rmzo 9 rmzo 10 rmzo 11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Praznovanje 20 – letnice sodelovanja med BE Marcali in OZSČ Lendava

lendava marcali

 

V soboto, 26. 9. 2015, smo praznovali 20-letnico sodelovanja med Bajtársi Egyesület Marcali na Madžarskem in Območnim združenjem slovenskih častnikov Lendava. Praznovanje sovpada z 25-letnico delovanja njihovega društva. Prireditve, ki je potekala po dogovoru med združenjema v Marcaliju, sta se udeležila tudi predsednik ZSČ, dr. Alojz Šteiner, in član predsedstva in  koordinator v Pomurju, Jožef Vaupotič.

Pobuda za sodelovanje med Državno zvezo združenj tovarišev vojakov (BEOSZ) in Zvezo slovenskih častnikov (ZSČ) se je porodila leta 1994 na srečanju vodstev obeh združenj v Lendavi. Pobudniki sodelovanja so za neposredno sodelovanje predlagali združenji iz Marcalija in Lendave.

Leta 1995 je združenje iz Marcalija OZSČ Lendava poslalo  pismo, v katerem se nam je predstavilo in nas povabilo k sodelovanju. Povabilo smo z veseljem sprejeli. Na prvem srečanju obeh združenj 22. avgusta 1995 v Marcaliju je bil podpisan sporazum o sodelovanju, ki velja še danes.

V sporazumu so bili zastavljeni osnovni cilji našega sodelovanja:

  • izmenjava izkušenj med združenjema na strokovnem področju;
  • vzajemno spoznavanje in medsebojno spoštovanje tradicije in običajev, spoznavanje držav in  kulturnih vrednot;
  • krepitev prijateljstva med državama in sklepanje ter negovanje osebnih prijateljstev.

Sodelovanje na strokovnem področju uresničujemo z izmenjavo obiskov enot  in vojašnic na Madžarskem in  v Sloveniji, ogledi nacionalnih in mednarodnih vojaških vaj na madžarskih in slovenskih vojaških poligonih. V letih sodelovanja so se med združenjema razvili zaupanja vredni odnosi.

Drugi cilj uresničujemo z organiziranimi skupinskimi obiski krajev in znamenitosti na obeh straneh meje, z udeležbo na praznovanjih in prireditvah ob kulturnih in zgodovinskih dogodkih. V spominu nam ostajajo ogledi vinogradov in kombinata v Balatonbogláru, spoznavanje Budimpešte z obiskom parlamenta in vojaškega muzeja, ogledi lepot Kaposvára, Székesfehérvára, Vespréma, Tapolce, Sümega, Kecela in drugih krajev na Madžarskem.

Naši prijatelji iz Marcalija ohranjajo v lepem spominu obiske pri nas in nikoli ne bodo pozabili lepot Jadrana in Alp, spusta po Muri, obiska mest na Jadranski obali in mnogih drugih krajev od Prekmurja do Pirana.

Tretji cilj, krepitev prijateljstva, je plod globokega medsebojnega spoštovanja in zaupanja. Naše sodelovanje temelji na prostovoljnem in enakopravnem odnosu brez vpliva politike. Zato so se med posamezniki naših združenj sklenila prava prijateljstva.

Prireditev je potekala v lični dvoranici v mestnem muzeju, kjer sta 25 let delovanje društva in 20 let sodelovanja predstavila oba predsednika, Ištvan Senteš in Robert Lenarčič. Sledil je nastop moškega pevskega zbora njihovega združenja, nato pa pozdravi visokih predstavnikov Ministrstva za obrambo Republike Madžarske, Madžarske vojske (MV) in načelnika GŠ Madžarske vojske. Minister za obrambo MV je z visokimi priznanji odlikoval pet članov OZSČ Lendava. Predsednik ZSČ, dr. Alojz Šteiner, pa je izročil dvema bivšima in sedanjemu predsedniku plaketo ZSČ za sodelovanje. Podeljene so bile tudi plakete ob 20-letnici sodelovanja. Prireditev je bila tudi priložnost, da se obnovi sodelovanje med ZSČ-jem in BEOSZ-om, saj sta bila prisotna oba predsednika, upokojeni generalpodpolkovnik Jožef Kelemen in upokojeni generalmajor dr. Alojz Šteiner, ki sta opravila tudi daljši pogovor. Uradnemu delu je sledil sprejem, na katerem nas je nagovoril tudi podžupan Marcalija. Nato smo se odpravili v kulturni dom, kjer so z znanimi arijami in napevi nastopili člani zbora MV, ki so poskrbeli tudi za zelo prijetno vzdušje.

Z našim sodelovanjem smo dokazali, da je možno mir zagotavljati in ohranjati tudi brez orožja, z medsebojnim spoštovanjem in zaupanjem.

Branko Bratkovič sekretar OZSČ Lendava

lendava marcali 14 lendava marcali 1 lendava marcali 2 lendava marcali 3 lendava marcali 4 lendava marcali 5 lendava marcali 6 lendava marcali 7 lendava marcali 8 lendava marcali 9 lendava marcali 10 lendava marcali 11 lendava marcali 12 lendava marcali 13 lendava marcali 15 lendava marcali 16 lendava marcali 17 lendava marcali 18 lendava marcali 19 lendava marcali 20