logounuci

Usklajevanje Sporazuma o sodelovanju med ZSČ in UNUCI

 

 

unuci unuci1 unuci2

V petek 4. 9. 2015 je v Centru odličnosti NATA za gorsko bojevanje v Poljčah potekalo usklajevanjesporazuma o medsebojnem sodelovanju med Zvezo slovenskih častnikov (ZSČ) in stanovsko organizacijo italijanskih častnikov (UNUCI).
Sporazum bo podlaga za še intenzivnejše sodelovanje med obema organizacijama še posebej na regionalni ravni in v mednarodnih povezavah.
Območna ali občinska združenja slovenskih častnikov ob meji z Italijo (Koper, Sežana in Nova Gorica) so že tudi do sedaj izvajala različne oblike sodelovanje s sorodno stanovsko organizacijo na obmejnem področju v Severovzhodni Italiji.
 Layout 1

 

 

 


4. MEDNARODNO TEKMOVANJE V PRAKTIČNEM STRELJANJU – ČRNI KAL 2015

Sekcija UNUCI Trst (Italijansko združenje rezervnih častnikov) je, v sodelovanju z OZ ZSČ Koper in veteranskim društvom SEVER iz Kopra, organizirala 4. mednarodno tekmo v praktičnem streljanju. Tekma se je odvijala na strelišču Črni Kal pri Kopru, v soboto 20. junija 2015 in je imela štiri delovne točke.

Organizator je zagotovil potrebno orožje in strelivo ter zdravstveno oskrbo.

Posamezne delovne točke so obsegale:

  • streljanje leže na boku na ležeče tarče s pištolo Beretta M98 FS cal. 9X21,

  • streljanje s karabinko Beretta Cx4 cal. 9×21 v popolni zaščitni opremi,

  • streljanje s puško – šibrovko cal. 12 in

  • streljanje s puško M16 cal. 5,56, kjer je bilo najprej potrebno preteči 100 m z dvema škatlama streliva, nato pa napolniti puško in na treh točkah v razdalji 50 m stoje, čepe in leže, zadeti več tarč.

Na vseh točkah je bilo več tarč, ki so bile skrite za ovirami. Zato se je bilo potrebno premakniti v primeren položaj za strel in vsako tarčo zdeti skladno z navodili – nekatere enkrat, nekatere pa dvakrat. Končni rezultat je bil sestavljen iz skupnega časa in pribitkov, ki so se izračunali glede na preciznost zadetkov.

Tekmovanja so se udeležili tekmovalci iz občinskih in regijskih organizacij UNUCI iz Trsta in Gorice, predstavniki italijanskih varnostnih organov in seveda tekmovalci iz OZ ZSČ Koper in OZ ZSČ Nova Gorica. Predstavniki ZSČ smo dosegli nekaj odličnih uvrstitev, saj smo se uvrstili med drugim in petim mestom v konkurenci enaitridesetih tekmovalcev.

Avtor: Bojan Starc

streljanje crni kal streljanje crni kal 1 streljanje crni kal 2 streljanje crni kal 3 streljanje crni kal 4 streljanje crni kal 5 streljanje crni kal 6 streljanje crni kal 7