zscitni znak vezist

 

 

 

 

 

 

 

 

Dogodki in novice:

 

Nova spletna stran društva

https://www.vezist.si

 

 

 


 

Vojaški vezisti in informatiki se predstavijo

Društvo radioamaterjev in vezistov – VEZSIT iz Zveze slovenskih častnikov je v sodelovanju s četo za zveze rodovskega bataljona 72. brigade Slovenske vojske ter v sodelovanju s srednjimi šolami v Slovenj Gradcu v petek 1. oktobra 2021 organiziralo predstavitev vojaškega poklica vezist in informatik Slovenske vojske. Za te namene so postavili taktični operativni center, opremljen s sredstvi zvez in informacijsko tehnologijo. Ob tej priložnosti se je obiskovalcem predstavilo tudi samo društvo.

Pripravil: M. Jugovec


Člani OZSČ na vaji vezistov

V času od 31. 8. 2018 do 2. 9. 2018 je na območju slovenjegraškega  Pohorja  potekala vaja s področja zvez. Organizator vaje je bilo Interesno združenje Vezist, ki deluje v okviru ZSČ. Aktivnost je bila načrtovana in izvedena, kot civilno vojaška vaja v okviru mednarodnega radioamaterskega tekmovanja “Fieldday 2018”, kjer so v skladu s pravili, ki so se dosledno upoštevala, dosegli zavidljiv rezultat. Lanskoletni rezultat na vaji je bil izboljšan za 100 odstotkov,  ko je bila vaja izvedena brez sodelovanja SV.

Vse aktivnosti  in koordinacijo je vodil predsednik združenja,Janko ČAS. Na vaji so poleg članov združenja Vezist sodelovali tudi pripadniki enote za zveze Slovenske vojske, ki so  aktivnosti izvajali s  sredstvi za zveze, nameščenimi v namenskem vozilu SV, znamke Iveco. Za potrebe izvajanja vaje pa je tudi Izpostava  za zaščito in reševanje MORS omogočila uporabo namenskega vozila.

Na  vaji  je bila preizkušena uporaba različnih sredstev zvez in vzpostavitev zvez na lokalnem nivoji kot tudi mnogo širše. Preizkušeni so bili sistemi zvez tako za potrebe civilnih in tudi vojaških struktur v okviru civilno-vojaškega sodelovanja.

Na vaji so aktivno sodelovali tudi  pripadniki OZSČ, posebej  člani, ki tudi sicer delujejo v  združenju Vezist. Udeleženci aktivnosti  na osrednji fotografiji  pa so; Lovro Duževič, Avgust Jurc, Darko Paradiž, Vincenc (Ika) Kuhelnik, Jože Knez, Florjan Kobal, Vili Zobec, Rado Jurač, Konrad Javornik in Janko Čas.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo in fotografije:  Janko ČAS in Konrad JAVORNIK.


RAZSTAVE VOJAŠKIH RADIJSKIH POSTAJ V OBDOBJU OD 1941. DO 1991. LETA

Društvo radioamaterjev in vezistov »VEZIST« (S5ØVZZ), kot član Zveze radioamaterjev Slovenje (ZRS) in kot interesno združenje Zveze slovenskih častnikov Slovenije (ZSČ) v sodelovanju z Vojaškim muzejem in z Četo za zveze 72. brigade Slovenske vojske v aktivnosti na temo »Telekomunikacije in informacijski sistemi nekoč in danes« organizira in vabi na ogled

Razstava vojaških eksponatov v zasebni zbirki našega člana Mirka Pelcla bo na ogled po proslavi ob »DNEVU VEZISTOV« Slovenske vojske v Vojaškem muzeju v Kadetnici in Vojašnici generala Maistra v Mariboru, Engelsova ulica 15, v četrtek dne 22. 6. 2017, s pričetkom ob 1030 uri.

Vabilo na razstavo v VM SV


Pogled na Malo Kopo iz žirokopterja  OE8KKK in S57R

This slideshow requires JavaScript.


Novi digitalni repetitor  70 cm – Yaesu-System Fusion na Mali Kopi-S55UKO

DSC09788

 

Društvo ,, VEZIST,, je v mesecu juniju 2016 dalo v  poskusno obratovanje novi digitalni repetitor Yaesu-System Fusion tip VHF/UHF DR-1XE (70 cm) na Mali Kopi. Digitalni repetitor deluje odlično. mala kopa antenaVsem radioamaterjem je tako omogočeno tudi digitalno delo preko lokacije Mala Kopa. (RX repetitorja 431.550 MHz, TX repetitorja 439.150 MHz, CTCSS 123.00 Hz).

 

 

 

>>>> S55RPT Info Point          >>>>>> Yaesu System Fusion


Meritve Mala Kopa 2015

This slideshow requires JavaScript.


 


  • Koristne povezave

MINISTRSTVO ZA OBRAMBO

POSTANI VOJAK

POSTANI VOJAK – VEZIST

POSTANI VOJAK – ZVEZE – INFORMATIKA

UPRAVA RS ZA ZAŠČITO IN REŠEVANJE

ZVEZA RADIOAMATERJEV SLOVENIJE

SLOVENSKE RADIOAMATERSKE POVEZAVE

AKOS – AGENCIJA ZA KOMUNIKACIJSKA OMREŽJA IN STORITVE RS

AKOS – KLICNI ZNAKI RADIOAMATERJEV

IARU

IARU REG 1

QRZ COLLSIGN DATABASE

QRZ SI

EQSL – THE ELECTRONIC QSL CARD CENTRE

S5RPT INFO POINT

S5 REPETITORJI

HAM RADIO ON THE NET

RADIOAMATERJI – PREGLED KLICNIH ZNAKOV

KAMERA – URŠLJA GORA – V ŽIVO

KAMERA SLOVENJ GRADEC OKOLICA

ANTENE

IT 100

 

IT 100 ZNAK