Mestna občina Maribor je 23. maj razglasila za spominski dan, saj so na ta dan leta 1991 vojaki Teritorialne obrambe zaščitili prvo generacijo slovenskih nabornikov v 710. učnem centru v Pekrah.

Letošnje prireditve so potekale v soboto, 20. maja v Pekrah in v Mariboru. Da spomin na tisti čas in dogodke ne bi zamrl, Turistično društvo Pekre in Območno združenje slovenskih častnikov Maribor od leta 1992 naprej v dopoldanskem času organizirata tradicionalni pohod od Izobraževalnega centra v Pekrah do vojašnice generala Maistra v Mariboru in nazaj, popoldan pa še nogometni turnim med ekipami MORS, 72. BR, Mestne občine Maribor iz ZSČ. Tokrat je pohodnike pred začetkom pohoda nagovoril generalmajor Ladislav Lipič, predsednik Zveze vojnih veteranov Slovenije.

V vojašnici generala Maistra in Kadetnici v Mariboru pa so pripravili Dan odprtih vrat. Na dogodku so se predstavile enote 72. brigade in Center vojaških šol. Predstavili pa so se tudi gasilci, policija in različna društva, ki sodelujejo z 72. brigado. Iz Zveze slovenskih častnikov so se predstavila s svojo stojnico tri društva in to: Območno združenje slovenskih častnikov Maribor, Združenje slovenskih mirovnikov in Društvo za taktične igre.

Lepo vreme je privabilo veliko število obiskovalcev vseh starosti in imeli so priložnost, da so spoznali naše vojake, njihovo poslanstvo in oborožitev. Slovenska vojska je predstavila opremo bojevnika 21. stoletja, različno pehotno oborožitev, protioklepno orožje ter bojna in sanitetna oklepna vozila. V posebnem programu so se odvijale zanimive dinamične predstavitve enot. Poleg vsega naštetega pa so se obiskovalci lahko seznanili tudi z možnostjo vključevanja v Slovensko vojsko.

V Kadetnici si je bilo mogoče ogledati vojaški muzej in knjižno-informacijski center. V spremljajočem programu pa smo lahko videli blagoslov motoristov in motorjev, nogometni turnir v organizaciji našega združenja v Mariboru ter poseben program za najmlajše.

Pohoda iz Peker in ogleda zmogljivosti Slovenske vojske v vojašnici generala Maistra pa si je ogledalo tudi veliko naših članov iz različnih združenj Zveze slovenskih častnikov. V dopoldanskem času so v Pekrah opravili tudi sejo Predsedstva Zveze. Na večerni akademiji pa je našo organizacijo zastopal brigadir Martin Jugovec, podpredsednik Zveze, in praporščak nadporočnik Aleš Klinar.

Na dogodku je za odlično vzdušje skrbela glasbena skupina Naboj iz 72. brigade SV.

Člani predsedstva Zveze slovenskih častnikov na prireditvi v Pekrah pred začetkom spominskega pohoda.

Dogajanja so si ogledali brigadir Peter Zakrajšek, generalmajor Dobran Božič, brigadir Boštjan Baš in podpolkovnica Lidija Horvat Petek.

 

Predsednik Zveze slovenskih častnikov v pogovoru z obiskovalci.

Generalmajor Dobran Božič se je srečal tudi s predstavniki avstrijske vojske, ki so se v Mariboru predstavili s svojimi vozili in osebno oborožitvijo.

V nogometnem turnirju, ki ga vsako leto organizira OZSČ Maribor, je zmagala ekipa MORS.

 

Besedilo in fotografije: Ladislav Steinbacher.