Dne 8. maja 2023 sem se udeležil slovesnosti ob obletnici bojev za osvoboditev Ljubljane leta 1945 na Orlah. Veliko množico ljudi so navdihnili izjemen kulturni program ter preudarne besede župana občine Škofljica Primoža Cimermana in odločnega in neustavljivega Ljubljanskega župana Zorana Jankoviča.

Slavnosti govornik  je bil tokrat predsednik slovenske vlade Robert Golob. Navdušil je z jasnim in prepričljivim nastopom v katerem je orisal aktualna dogajanja na političnem področju pri nas, opisal vrsto težav s katerimi se njegova vlada sooča in navedel mnoge poskuse onemogočanja njenega uspešnega delovanja.

Že uvodoma je podal nedvoumno oceno o veliki zgodovinski vlogi slovenske partizanske vojske v času NOB in njeno pomembno delovanje v sestavi velike zavezniške koalicije, zmagovalke v II. svetovni vojni, velike zmagovalke nad največjim zlom v zgodovini človeštva nad nacizmom in fašizmom.

Množica ljudi, vrsta praporščakov in člani PPZ je navdušeno sprejela vsebine podanih govorov in ob petju partizanskega pevskega zbora ustvarila nepozabno vzdušje.

Za tem je  bila priložnost, da se po uradnem delu prireditve na kratko a učinkovito pogovorim z mnogimi med katerimi je najpomembnejša beseda tekla s predsednikom vlade Robertom Golobom, županom Zoranom Jankovičem, ministrico za pravosodje Dominiko Švarc – Pipan predsednikom ZZB NOB Marijanom Križmanom, poslancem  v DZ dr. Martinom Premkom, DS Markom Koprivcem, Julko Žibert predsednico MO ZZB NOB Ljubljana in drugimi.

Naslednji dan 9.maja 2023 sem bil  na »Dan miru«, na dvorišču Ljubljanskega gradu med tistimi, ki smo na svečani seji mestnega sveta praznovali zmago partizanske vojske, zmago Ljubljane – mesta heroj in zmago celotne Evrope. Župan Zoran Jankovič je v dolgem, natančnem in prepričljivem govoru natančno predstavil pomen mesta Ljubljane v slovenskem in v mednarodnem prostoru na kar smo in moramo biti ponosni. Do potankosti je razčlenil težave s katerimi se soočata Mestna občina Ljubljana kot tudi Vlada republike Slovenije. Zatem je zaslužnim občankam in občanom podelil visoka mestna priznanja in poimenoval dva nova častna občana Elzo Budau in Stanka Kristla. Po uradnem delu so stekli mnogi zanimivi in koristni pogovori med katerimi je bil ponovno v ospredju pogovor s Predsednikom Vlade Robertom Golobom in predstavniki ljubljanskih veteranskih in domoljubnih združenj.

Orle 9.5.2023 s predsednikom Vlade Robertom Golobom na ljubljanskem gradu.

 

Orle 8.5.2023 izmenjava mnenj in vtisov

 

Orle 8.5.2023 z Marijanom Križmanom predsednikom ZZB NOB

 

Orle 8.5.2023 z ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan

 

Častni predsednik

Zveza slovenskih častnikov

Polkovnik

Miha Butara