Center vojaških šol SV je bil v četrtek, 16. 9. 2021,  s kandidati Šole za častnike SV z metodo študije primera na terenu. Na poti spoznavanja vojaške zgodovine v VŠP so obiskali Ormož, Kog, Presiko, Gibino in Gornjo Radgono kjer so se srečali z veterani vojne za Slovenijo in člani OZSČ Ormož, Ljutomer in Gornja Radgona.

Namen terenskega dela je bil spoznati potek oboroženih spopadov, ki so se v preteklosti odvijali v območju med Ormožem in Gornjo Radgono, ob tem pa so spoznali geografske značilnosti bojišča, potek vojaških spopadov, sistem vodenja in poveljevanja, vojaško taktiko in logistično zagotovitev obeh strani v spopadu.

Da bil lahko delo opravili na čim bolj kakovostni ravni so pripadniki Centra vojaških šol povabili k sodelovanju predavatelje in pričevalce iz Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze slovenskih častnikov in Zgodovinskega društva Ormož. V Ormožu je generalmajor dr. Alojz Šteiner kandidatom za častnike predstavil območje Pomurja v luči obrambnih načrtov vse od Kraljevine Jugoslavije do SFR Jugoslavije in Teritorialne obrambe v pripravah na vojno za Slovenijo 1991. Rešitve, ki so jih zajemali obrambni oziroma vojni načrti, je postavil v kontekst vojaških delovanj v aprilski vojni 1941 in dogodkov  v vojni za Slovenijo 1991. Predavanju so z interesom prisluhnili tudi člani OZSČ in OZVVS Ormož.

Dr. Alojz Šteiner je izvedel svoje predavanje v dvorani ormoškega muzeja, ki je dovolj velika, da je omogočala dosledno upoštevanje vseh omejitev, ki so bile zahtevane z veljavnimi ukrepi za omejitev širjenja bolezni COVID-19.

Besedilo in fotografije: Miran Fišer.