Slovenska vojska bo 15. maja praznovala 26 let od dneva, ko so slovenski naborniki vojaški rok začeli služiti izključno v Sloveniji. V dveh učnih centrih takratne Teritorialne obrambe, v 710. učnem centru v Pekrah pri Mariboru in v 510. učnem centru na Igu pri Ljubljani, je v prvi generaciji služilo 120 oziroma 180 slovenskih nabornikov. Dan Slovenske vojske je dan ohranjanja pozitivnih vrednot iz slovenske vojaške zgodovine, še posebno pa vrednot osamosvojitvenih prizadevanj.

Letošnje leto mineva tudi 20 let od napotitve prvih pripadnikov Slovenske vojske v mednarodno operacijo oziroma na misijo. 14. maja 1997 je v operacijo Alba, ki je potekala pod mandatom OVSE, odšel v Albanijo prvi kontingent, v katerem je bilo 21 pripadnikov.

SLOVESNOST OB DNEVU SLOVENSKE VOJSKE

Osrednja prireditev ob dnevu Slovenske vojske bo v ponedeljek, 15. maja, na letališču v Slovenj Gradcu. Na prireditvi, ki bo odprta za javnost, bo Slovenska vojska med 10. in 19. uro predstavila svoje zmogljivosti, osrednja slovesnost ob dnevu Slovenske vojske pa bo ob 17. uri.

>>>>>>Več o  prireditvi  in dnevih odprtih vrat SV