Skladno s Sporazumom o partnerstvu in sodelovanju med UNUCI in ZSČ, ki sta ga organizaciji podpisali v letu 2015, je 13. 10. 2018 v Čenti pri Vidmu v Italiji potekalo drugo letno srečanje delegacij obeh zvez. Srečanje je gostila organizacija UNUCI iz Vidma.

Iz ZSČ so se srečanja udeležili brig. Martin Jugovec, generalni sekretar, stotnik Rajko Najzer, član predsedstva in predsednik Odbora za mednarodno sodelovanje Zveze, maj Bojan Starc, član predsedstva, član Odbora za mednarodno sodelovanje Zveze in predsednik OZSČ Koper, ter kapitan fregate Stanko Dužič, član predsedstva Zveze in predsednik OZSČ Nova Gorica.

Delegacijo UNUCI so sestavljali podpolkovnik Domenico Di Raimondo, predsednik UNUCI Videm, polkovnik Paolo Quadri, podpredsednik UNUCI Videm, maj Paolo Iob, svetovalec v UNUCI Videm, podpolkovnik Dario Brandi, svetovalec v UNUCI Videm, stotnik Andrea Lesa, svetovalec UNUCI Videm, Stotnik Mario Fresa, predsednik UNUCI iz Cervignana pri Tržiču (Monfalcone) ter podpolkovnik Paolo Fantin, delegat UNUCI Gorica. Koordinator srečanja je bil g. Giuseppe Filippo Imbalzano, delegat Italije v CIOR in Gamniški iniciativi.

Na srečanju so bile obravnavane vsebine, ki so zajemale področja sodelovanja obeh organizacij, in sicer je bilo govora o obveščanju in udeležbi na družabnih, zgodovinskih in kulturnih dogodkih, na strelskih in drugih tekmovanjih ter drugih dogodkih, ki jih organizirata obe organizaciji. Poseben poudarek je bil tudi na mednarodnem sodelovanju in delovanju obeh zvez, predvsem v CIOR, CIOMR in Gamniški iniciativi.

Naslednje, tretje srečanje, bo organizirala ZSČ v eni izmed OZSČ ob italijanski meji.

Besedilo: Bojan Starc, fotografije: B. Starc in UNUCI.