Ideja po nogometnem turnirju v počastitev in spomin na nepozabne pekrske dogodke 1991 sega osem let nazaj, v leto 2014. Pobudnik turnirja četverice, ZSČ, MO RS, VGM in MOM je bil takratni poveljnik 72.br SV  brigadir Franc Koračin. Do takrat, začenši leta 2006,  so se na zelenici VGM  z istim namenom odvijale nogometne tekme med ekipama ZSČ in MO RS, dogovor pa sta sklenila takratni minister za obrambo RS Karl Erjavec in takratni predsednik OZSČ Maribor Jože Škof.

Vrnimo se k 6. nogometnemu turnirju. Dve leti sta minuli, da smo se končno v soboto, 21. maja letos, »stari znanci« ponovno srečali v živo. Ta vražji  Covid-19 nam razen priprav za izvedbo turnirja tako v letu 2020 in 2021, ni dovolil izvedbe le-tega. Zato pa je bilo na čudovit majski dan, 21. maja, vse pripravljeno kot se šika – »V nulo«, rečemo Štajerci po domače. Torej organizatorjem, predstavnikom 72. br SV, OZSČ Maribor in ZSČ, vse čestitke in  kapo dol! Še posebej Bojanu Mihaliču, Darku Jezi, Danilu Muršecu in Mihi Hmelaku, vsi iz športne komisije. Tudi fotografom, Giovanniju Vujici, Francu Lajnšiču in Venčeslavu Ogrincu , ki so vse udeležence ovekovečili iskrena hvala.

Zbor vseh udeležencev je bil ob 12. uri,  točno  opoldne. Ponovna srečanja igralcev, njihovih vodij  in predstavnikov športne komisije, tudi sodnika, so bila prijateljska in nepozabna .Ob 12:20 uri je novi govornik/reporter Danilo Muršec, podpredsednik OZSČ Maribor, obenem član športne komisije turnirja, pozval ekipe, na čelu s sodnikom Dušanom Turkom  v postroj. Pri tem pa je poudaril, da je tudi današnja sobota, tako kot je bila tista 18. maja 2019 sončna in lepa. 6. spominski nogometni turnir je s pozdravnim nagovorom otvoril polk Franc Ošljak, predsednik OZSČ Maribor, sledila pa sta še nagovora maj Bojana Šoperja, podpredsednika ZSČ, ki je nadomeščal genmaj Dobrana Božiča, predsednika ZSČ ter polk Boštjana Baša, poveljnika 72.br SV. Na kratko povzeto, vsi so zaželeli t.i. »fair play« igro, da ne bo poškodb, zmaga pa naj najboljši. Poveljnik Baš je to zaželel ekipi VGM. Prevlada naj prijateljstvo, kakor je do sedaj. Sledilo je fotografiranje ekip v postroju, ekipi MOM in MO RS, ki sta bili izžrebani za prvo tekmo pa sta pričeli z ogrevanjem. Ob 12:30 uri, v skladu z dogovorjeno časovnico, se je 6. spominski turnir četverice  pričel. Med obiskovalci, tudi navijači, je bilo opaziti Saša Arsenoviča, župana MOM,  dr Alojza Šteinerja, genmaj, donedavnega predsednika ZSČ, Jožefa Merkuša, nekdanjega župana občine Hoče – Slivnica in sedanjega svetnika le-te, ppolk Jožefa Koščaka, dolgoletnega organizatorja  pekrskih  turnirjev v VGM in še koga.

Ekipa MOM,  v rdečih dresih, je nastopila v zasedbi: Marjan Grlica (1), Asim Djulić (4), Franjo Švajger (3), Dejan Dušej (10), Boštjan Dovnik (9), Robert Zupanič (2), Gregor Kaligaro (5), Peter Kovačič (11), Dušan Poštrak (7), Janez Belšak (6), Danijel Kozjak (8) in vodja ekipe Miodrag Muratovič.

Ekipo MO RS, v belih dresih, so predstavljali: Aleš Matovič (1), Marjan Rizmaz (2), Marjan Hudin (3), Marko Kralj (4), Boštjan Žajdela (5), Sebastijan Plišček (6), Amel Dedovič (7), Jasmin Mahmutovič (8), Damjan Bezjak (9), vodja ekipe Adnan Zilič.

Pobudo so že po tradiciji prevzeli rdeči. Obramba belih se v prvih minutah ni dala presenetiti. Počilo pa je v 4. in hitro za tem v 6. minuti. Obakrat je zadel v polno napadalec rdečih Peter Kovačič (11). Še posebej lep zadetek – pravi evro gol  je bil skoraj s sredine izveden lob udarec.

Bele je vodstvo rdečih podžgalo. Poskušali so doseči gol. Izjemen prosti strel je izvedel Marjan Hudin (3), a žoga je za las švignila preko prečke.  Sreča ekipi MO RS tokrat ni stala ob strani.

V drugi tekmi sta st stali nasproti ekipi ZSČ in domačina VGM. Postava vijoličastih , ekipe ZSČ: Tomi Šutalo (1), Zdenko Cehnar (27), Zlatko Krajnc, kapetan ekipe (3), Igor Šnuderl (5), Teo Tomažič (8), Jože Arko (15), Boštjan Sakelšek (9), Esad Pirc (10), Dejan Matijevič (10), vodja ekipe Bruno Kremavc.

Postava VGM, v modrih dresih: Gregor Sušanj (1), Stanislav Šega (10), Mitja Petek (9), Danilo Bračko (8), Igor Smonkar (2), Damijan Medved (14), Alojz Šumer (11), Damjan Žerdin (7), Matjaž Merkuš (3), Matej Rojko (4) in  Branko Lorenčič (17), tudi v vlogi vodje ekipe. Nekoliko podjetneje so v igro krenili vijoličasti, morebiti so prisluhnili vzkliku reporterja Muršeca  “Vijolice cvetijo pomladi!”. In glej, tekla je 3. minuta igre. Lepo povezan napad, z natančno podajo z leve strani v kazenski prostor VGM je s silovitim udarcem pod prečko zaključil Zdenko Cehnar (27). Modri so hitro odgovorili, pričeli so z daljšim obleganjem obrambe vijoličastih. K sreči je nevaren prosti strel Mitje Petka (9) končal tik ob desni vratnici v autu. Ponovno je pobudo prevzela ekipa ZSČ in obrestovalo se je. V 7. minuti igre je piščalka skoraj nevidnega sodnika Dušana Turka naznanila vodstvo vijoličastih 2:0. Kot selektor ekipe ZSČ se nisem mogel zadržati, zatulil sem: “Gooool!”Zadetek je je po lepo podani žogi v prazen prostor, po krajšem šprintu zabil osrednji napadalec Boštjan Sakelšek (9). A običajno je tako, tudi NK Mariboru se to večkrat dogaja po vodstvu 2:0, ko te vodstvo omami in pozabiš na nasprotnika. Prekršek na robu kazenskega prostora je terjal prosti strel. Obrambni zid ni bil dovolj čvrst in sledil je izjemen zadetek Mitje Petka (9) v desni zgornji kot vratarja ZSČ Tomija Šutale (1). Na semaforju 2:1! Fantom sem zaukazal zbranost. Modri pa niso odnehali, se ve in vidi da so vojaki. V 12. minuti pa je po prekršku v kazenskem prostoru ZSČ sodnik zapiskal in dosodil kazenski strel. Izvajal ga je Mitja Petek, ki je vijoličastim že zabil gol. Trepetal sem, priznam, morebiti pogledal tudi v nebo. Ponovno je iskal isti kot, desno zgoraj. Po močnem udarcu preko gola, je ostalo 2:1. Za ZSČ sreča, za VGM obratno. Končni žvižg je označil zmago ekipe ZSČ.

Sledila je tretja tekma VGM : MO RS. Postavi ekip sta že omenjeni. Ekipa MO RS je pričela silovito, najbrž zavedajoč se, da je ekipa VGM v tekmi proti ZSČ potrošila veliko energije. Že v 1. minuti je bil dosežen zadetek Boštjana Žajdele (5) 0:1. Modri so v šoku obstali in že je Žajdela (5) povišal na 0:2. Ko je že kazalo, da modri več ne morejo, je iznajdljivi Mitja Petek (9) v  6. minuti igre znižal vodstvo belih na 1:2. Tekma se je umirila. Močno je tudi pripekalo. V 13., 14. in 15. minuti pa so goli deževali. Golgetersko razpoloženi Žajdela (5) je povišal na 1:3 in 1:4 ! Zadel je kar štirikrat v eni igri. Kapo dol! Čestitke mojstru! Alojz Šumer (11) pa je ob že vidnem zmagoslavju ekipe MO RS-a uspel znižati rezultat na končnih 2 :4.

V četrti tekmi sta prekrižali kopja ekipi MOM in ZSČ. Kot po navadi so pritisnili rdeči. Vijoličasti so se uspešno branili, storili tudi nekaj prekrškov. Gregor Kaligaro (5) v 5. minuti in Dušan Poštrak (7) v 7. minuti  sta nevarno zapretila vijoličastim iz prostih strelov. Svoje veščine je pokazal tudi vratar ZSČ Šutalo (1). V 8. minuti igre pa je prvič počilo, 0:1. Uspešno akcijo napadalcev je zaključil z zvitim strelom znotraj kazenskega prostora  Dejan Matijevič (10), zagotovo nova okrepitev častniške ekipe. Vijoličasti so začutili, da rdeči popuščajo. V 10. minuti so povišali na 0:2 in v 15. minuti na 0:3. Vse tri zadetke – temu rečemo v nogometu hat trick – je dosegel Matijevič (10). Se ve, pomagali pa so mu prav tako razpoloženi soigralci.

In sledila je že peta tekma – ZSČ : MO RS. Stara rivala, srečujeta se na derbijih v VGM že od leta 2006 sta odločno krenila v igro. Po zaustavljenem napadu belih je sledil bliskovit protinapad. Tekla je 4. minuta srečanja. Igor Šnuderl (5) se je izven kazenskega prostora nasprotnika, nekoliko z leve strani igrišča odločil za močan strel, žoga je v letu oplazila obrambnega igralca in vijoličasti so povedli z 1:0. Ekipa MO RS-a si je prizadevala z daljšim, tudi ponavljajočim  obleganjem rezultat izenačiti. Žoga pa očitno ni želela v mrežo vijolic. V 8. minuti se  je ponovno zgodil uspešen protinapad ekipe častnikov po levi strani in Mijatovič (10) je ponovno zadel v polno, 2:0.  V 11. minuti pa je na semaforju utripalo è  3:0. Sakelšek (9), res pravi bombarder, je z volejem zadel v polno. Vratar belih Aleš Matovič (1) je bil blizu obrambe, toda žoga je končala v mreži. Poznavajoč igralce MO RS-a sem vedel, da ne bodo položili orožja. Hudin (3), Žajdela (5), Mahmutovič (8), skratka cela ekipa je pritisnila vijoličaste v obrambo. Zaigralo se je tudi bolj grobo. In vendar je uspelo belim znižati rezultat. Hudin (3) je z zvitim strelom, skozi množico nog, ukanil vratarja Šutala (1). Pregrobo igro Šnuderla (5)  v nadaljevanju pa je sodnik Dušan Turk kaznoval z rumenim kartonom. Mislim, da je bil to edini karton na turnirju. Tako tudi piše v poročilu športne komisije. Predčasno je zaradi lažje poškodbe igrišče zapustil kapetan vijoličastih Zlatko Krajnc (3). Zmaga s 3:1 je torej pripadla častnikom in zabučalo je med navijači “ZMAGOVALCI”. Sledil je buren aplavz. Tudi jaz sem bil deležen številnih čestitk.

V zadnji, šesti tekmi turnirja, sta se spoprijeli ekipi MOM in VGM. Domačini, modri so takoj prevzeli pobudo in že v 3. minuti igre povedli z 0:1. Po lepi akciji, podajah od noge do noge, je Damjan Žerdin (7) uspel ukaniti vratarja rdečih Marjana Grlico (1). Ekipa VGM-a je zaigrala še odločneje. V 7. minuti igre so povišali rezultat na 0:2. Zadetek je dosegel Matej Rojko (4). Rdeči se niso uspeli pobrati, morebiti tudi zavedajoč se, da so že dosegli 2. mesto na turnirju, prvo mesto pa je bilo po treh zmagah tako in tako v rokah ekipe ZSČ. V 13. minuti je padel še tretji zadetek. Za končnih 0:3 je poskrbel Alojz Šumer (11). Zaključni pisk odličnega sodnika Turka je napovedal prijateljsko druženje, debate, spomine, še kaj.

Kmalu je sledil zaključni postroj, razglasitev rezultatov in podelitev pokalov, tudi velikega prehodnega in spominskih medalj.

Reporter Muršec je razglasil rezultate: 1. mesto in s tem ponovno prehodni pokal  je pripadlo ekipi ZSČ, ki je zmagala vse 3 tekme, 2. mesto je pripadlo ekipi MOM, 3. mesto ekipi MO RS in 4. mesto ekipi VGM. Vse tri ekipe so dosegle po eno zmago, kriterij za določanje vrstnega reda pa so osvojene točke, medsebojno srečanje, razlika med danimi in prejetimi goli in na koncu žreb.

  • Strelci 6. spominskega nogometnega turnirja Pekre ’91 z dne 21.maja 2022

Boštjan Žajdela (MO RS) in Dejan Matijevič (ZSČ) è  oba po 4 zadetke,

Boštjan Sakelšek (ZSČ), Peter Kovačič (MOM) in Alojz Šumer (VGM)  è vsi po 2 zadetka,

Zdenko Cehnar, Igor Šnuderl (oba ZSČ), Marjan Hudin ( MO RS), Damjan Bezjak, Marjan Žerdin, Mitja Petek, in Matej Rojko (vsi VGM) è vsi po 1 zadetek. Skupaj torej 21 zadetkov, povpreček po tekmi 3,5 zadetka. Bravo, kapo še enkrat dol!

Častni gostje polk Baš, poveljnik 72. br SV, maj Šoper, podpredsednik ZSČ in polk Ošljak, predsednik OZSČ Maribor,  so opravili podelitev, čestitali vsem in zaželeli, da se v maju 2023 na Dan odprtih vrat VGM ponovno srečamo na 7. spominskem turnirju v počastitev pekrskih dogodkov.

Večina udeležencev se je v jedilnici VGM okrepčala, beseda je dala besedo. Analiz tekem ni manjkalo.  Prijateljsko druženje je vselej  nepozabno.

Še enkrat hvala poveljstvu 72. br SV in vsem posameznikom, ki so pomagali pri odlični organizaciji prireditve.

Maribor, ponedeljek, 23.maj 2022

Zapisal: Bruno Kremavc, stotnik,

vodja ekipe ZSČ

D. Muršec in častni gostje

Prejem prehodnega pokala 6. MNT Pekre 91 s strani pov. 72.br SV, polk Boštjana Baša

Ekipa ZSČ 21 maj 2022-zamagovalna