V organizaciji Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze policijskih veteranskih društev SEVER in Zveze slovenskih častnikov je letos potekal že 33. tradicionalni pohod članov veteranskih in domoljubnih organizacij na Triglav 2018. V petek 13. julija so pohodniki iz različnih smeri osvojili Triglav ter se na njem in kasneje na Kredarici udeležili priložnostne slovesnosti, v soboto 14. julija pa še osrednje prireditve na Rudnem polju na Pokljuki.

Kar nekaj skupin pohodnikov pa je prehodilo večdnevne poti do Triglava in na Pokljuko. Med njimi so pohodniki s Kuma, Ankarana, Nanosa, Radovljice in drugi. Skupino pohodnikov veteranov z Nanosa je med pohodom obiskal tudi predsednik ZSČ, genmaj. dr. Alojz Šteiner.

>>>>Link do video zapisa slovesnosti na Pokljuki

___________________

14. VETERANSKI POHOD IZ NANOSA NA TRIGLAV »13 pohodnikov, na petek 13 uspešno osvojilo vrh Triglava«

Leto je naokoli in tako smo se veterani vojne za Slovenijo območnih združenj OZVVS Ajdovščina/Vipava, ter pridruženi člani za vrednote OZ NOB Ajdovščina/Vipava, ponovno odpravili na to dolgo pot.

Pohod smo izvedli v obdobju od 09.07.2018 do 14.07.2018, pod geslom: »Po poteh spomina in opomina obeh vojn med 1941-1945, ter 1991!«

Kot posebnost pohoda želim izpostaviti dva naša pohodnika. Na pohodu sodeluje kot vsa leta poprej udeleženec Anton Kreševec iz Kamenj. Nič posebnega boste nekateri rekli če ga ne poznate. Toda to je prekaljen pohodnik, ki jih ne šteje več dvajset, temveč že celih dobrih osemdeset pomladi.

Naslednji pohodnik(pohodnica) je Martina Vodopivec iz Žapuž pri Ajdovščini. Martina je hči partizana iz prav tiste patrulje Gradnikove brigade, ki je osvojila vrh in izobesila slovensko zastavo na vrhu Triglava. Sam on pa je nekje na vrhu malega Triglava z mitraljezom varoval pristop soborcev na vrh naše domovine.

Cilj in vrednota pohoda sta udeležba, ter srečanje vseh pohodnikov veteranskih območnih organizacij iz različnih krajev Slovenije na vrhu Triglava, sproslavo na Kredarici v petek dne 13.07.2018 ob 13 uri. Vsi pohodi pa so posvečeni v čast prvega pristopa partizanske patrulje na vrh našega očaka leta 1944 in njegove osvoboditve, ter osamosvojitve Slovenije leta 1991. Zaključek in vrhunec zadnjega dejanja smo zaključili v soboto 14.07.2018 ob 13 uri, z glavno oz. osrednjo proslavo na Rudnem Polju na Pokljuki.

Pohoda se je udeležilo in uspešno zaključilo vseh 13 pohodnikov veteranov. Od tega 9 veteranov OZVVS Ajdovščina / Vipava in 4 pridruženi člani za vrednote NOB OZ Ajdovščina / Vipava.

Pohod smo pričeli v ponedeljek dne 09.07.2018, s skupnim startom izpred Vojkove koče na Nanosu in njenih obeležij vojn leta 1991, Tigr in spomenika Janka Premrla-Vojka ob 05:30 zjutraj. Tu nas je kratko nagovoril predsednik OZZV NOB tov. Božo Novak. Seveda naj ne pozabim omeniti tudi predsednika OZVVS g. Ljuba Vidriha, kateri nas je pozdravil pred prevozom na vrh pred vojašnico JPV Vipava.

Pot nas je v prvem svežem dnevu vodila po južnem robu Nanoške planote, kjer smo kmalu uzrli več Gamsjih tropov divjadi. Nadaljevali smo v Vipavsko dolino proti cerkvici Sv. Nikolaja, na Gradišče, Vipavo, Žapuže kjer smo imeli večji postanek. Po dobrem kosilu z domačimi dobrotami smo nadaljevali v zaselek Grivče, Izvir Hublja, ter se v Gorenjah povzpeli pod goro po stari »Reslerjevi« cesti. Nadaljevali smo po novi asfaltni cesti do lovske preže nad koriti, kjer se nam je pridružil nekdanji župan občine Ajdovščina in naš dolgoletni podpornik tovariš Marjan Poljšak. Skupaj smo nadaljevali preko kapelice in Dola do Iztokove koče pod Golaki, kjer je bil zaključek prvega dne. V toplino Iztokove koče sta nas prisrčno sprejela oskrbnika Magda in Boris.

Kmalu nas je v spremstvu polkovnika SV Emila Velikonja iz Predmeje obiskal General SV (v pokoju) in predsednik ZSČ (Zveza slovenskih častnikov)Alojz Šteiner. General je naš velik podpornik in prijatelj. Našemu vabilu se je že odzval pred dvema letoma, ko se nam je pridružil in udeležil prvega dne pohoda. To dejanje in letošnji njegov obisksi pohodniki štejemo v prav posebno čast. Namreč na ta dan je v osrčje Trnovskega gozda prispel iz povsem drugega in skrajnega konca Slovenije Murske Sobote in se še isti večer po obisku tako daleč tudi vrnil na dom. Na naše presenečenje so nas obiskali še nekdanji predsednik OZVVS Ajdovščina/Vipava tov. Ivan Marc, ter podpredsednikOZVVS Ajdovščina/Vipava,Jožef Člekovič,s terenskim vozilom Fiat AR 55 Compagnola.Prav nenapovedano pa je prišel tudi predsednik planinskega društva Ajdovščina g. Cvetko Ušaj.

Naslednji dan smo zgodaj zjutraj ob 05:30 štartali proti Tolminu. Pot nas je vodila na Malo Lazno, Lokve, strm spust v Čepovan in Čepovansko dolino, nadaljevali v najdaljši in naporen spust do Mosta na Soči v Tolmin in Tolminska korita, kjer smo pri »Polukču« imeli daljši počitek in okrepčilo. Pozno popoldan smo nadaljevali na Planino v Pologu s strmim vzponom do izvira Tolminke do Lovske koče na »Vrtičih«. Pri izviru reke Tolminke je lepo kot v pravljici in tu so nas presenetili pohodniki iz Kanala, kateri so se letos prvič podali na pot do Triglava. Od Tolminskih korit pa vse do koče na »Vrtičih« nam vsako leto priskočijo na pomoč lovci iz LD Tolmin. Slednji nam na tej relaciji s terenskimi vozili prepeljejo nahrbtnike vse do lovske koče, kamor naše spremljevalno vozilo ne zmore.

Tretji dan, prav tako zgodaj kot preostale dni, tokrat v dežju pričnemo z najstrmejšim dnem pohoda v visokogorje. Pot nas je vodila po strmi poraščeni skalni polici v cikcak »mulatieri« na sedlo Prehodci. Od tu smo prešli po planinski poti do ostankov nekdanjih italijanskih utrdb, ter nadaljevali na Bogatinsko sedlo do koče na Komni. Kljub deževju in premočenosti je ta dan za nas poseben, saj se na tej točki srečamo s prijatelji pohodniki: Ankaran-Triglav, Radovljica-Triglav, Cerje-Triglav in letos prvič s Kanal-Triglav.

Četrti dan ponovno zgodaj in v dežju skupaj s pohodniki iz Radovljice nadaljujemo pohod po dolini Triglavskih jezer, čez mukotrpne Hribarice, vse tja do koče na Doliču. Ponovno se združimo vsi pohodniki. Domoljubne pesmi se razlegajo v koči in izven nje, vse tja do teme tako prešerno, da se nam približa na razdaljo desetih metrov celo nekaj kozorogov.

Peti dan. Dan za vzpon na vrh Triglava. Do vrha ni daleč,…tam do največ 3 ure hoda. Vendar je več kot 140 kilometrov in višinskih razlik za nami. Tako postane korak za vsakim nadaljnjim korakom bolj naporen. Kmalu potem, ko iz strme strmine preidemo čez rob na Triglavske pode in ko se Dolič pod nami izgubi, ga uzremo. Oh kako je lep, čeprav blizu, pa vendar le še daleč. Pred meliščem in vstopom v steno se navežemo, pregled vozlov, čelade na glavo, nekaj varnostnih napotkov in že smo v prvih klinih.

Po dobri uri plezanja v »Triglavski Škrbini« in JZ grebenu vršne Triglavske piramide, skupaj dosežemo vrh naše domovine.

Po veselju in ovekovečenju pristopa je kmalu sledil spust na Kredarico. Tu je veselje še večje in nepopisno radostno, saj se snidemo še z ostalimi pohodniki iz Pokljuke, Kum-Triglav, Predjama-Triglav, z zamejci …itd. ob 16 uri sledi proslava in mimohod zastavonoš pred domom na Kredarici, nato pa druženje pozno v noč.

Šesti dan še pred sončnim vzhodom utrujeni odidemo preko »Kalvarije«, in Vodnikovega doma na Rudno Polje na Pokljuki. Kako prijeten je tuš v tamkajšnjem vojaškem centru, ko vse več obiskovalcev z avtobusi in avtomobili prihaja na osrednjo prireditev. Slednja se je v prelepem vremenu pričela z mimohodom vseh pohodnikov posebej, praporščakov veteranskih, borčevskih in domoljubnih organizacij ob 13 uri. Slavnostni govornik je bil g. Ladislav Lipič. Posebne pozornosti pa so bili deležni tudi pohodniki Ankaran – Triglav, saj je bil to njihov jubilejni že 20 pohod.

Proslavo je tik pred koncem prekinil dež. Tako smo se utrujeni a veseli, da nam je ponovno uspelo predčasno odpravili na avtobus in vožnjo proti domu. Pozno popoldan smo se pohodniki na izhodiščni točki razšli, z mislijo in ponovnim snidenjem v prihodnjem letu 2019.

Zahvaljujemo se vsem podpornikom ki so nam kakorkoli pomagali pri izvedbi tega pohoda, še posebej občinama Ajdovščina in Vipava, SV-Slovenski vojski JPV Vipava, Goriški občini inobčini Brda, podjetju Vibeks iz Predmeje, Podgornik d.o.o.,Pizzerija na »Placu« Vipava, oskrbnikoma koče pod Golaki, Tolminskim Lovcem in vsem drugim!

Izjemna zahvala pa gre našim gostom, ki so nas obiskali, nam nudili hrano in dobrotena naši dolgi poti in nam vlili dodaten kanček poguma da cilj dosežemo. HVALA.

Valter Likar; vodja pohoda

This slideshow requires JavaScript.