Pohoda in tekmovanja  z MK puško ter tekmovanje v kuhanju vojaškega pasulja v kotličku se je 14. 10. 2023 izvedlo na področju Zasavja z zaključno prireditvijo na strelišču v Trbovljah v organizaciji ZSČ Trbovlje in veteranov Zasavja.

Pohoda se je udeležilo 54 pohodnikov v treh smereh, največja skupina je izvedla pohod od strelišča do rova cementarne v Retju  kjer smo od meseca septembra 1990 v tajnosti skladiščili strelivo in MES pripeljano iz Kočevske Reke. Major Šoper je na lokaciji celovito opisal takratne aktivnosti. Nadaljevali smo pot do domačije Žagar. Na tej lokaciji se je tajno hranilo orožje in strelivo za baterijo ZO Trbovlje. Dve  skupini pa sta  izvršili pohod do domačije Gorenc na Kalu in domačije Garmuš na Dobovcu.

Tekmovanja z MK puško se je v dneh 8. in 14.10 2023 udeležilo 52 tekmovalcev v počastitev pokojnima hrateljema orožja g. Zakojnšku in Plantanu.

Za tekmovanje v kuhanju vojaškega pasulja se je prijavilo sedem ekip. Zaradi bolezni dveh ekip ni bilo na tekmovanju. V petih ekipah je sodelovalo 23 tekmovalcev. Vsi za promocijo prejeli kuharske predpasnike z emblemom ZSČ.

Na samo svečanost so se nam pridružili hranitelji orožja in streliva z družinskimi člani, veterani ter častniki  skupaj 30 dodatnih udeležencev. Tako je bilo na zaključni prireditvi skupaj  145 udeležencev. Slavnostni govornik polkovnik Miha Butara častni predsednik ZSČ SLO je obudil spomine na MSNZ in pohvalil častnike ter veterane, da se skupno spominjamo prelomnega trenutka pri ustvarjanju naše države. Pri podelitvi pokalov in medalj so sodelovali: Darinka Plantan, Biserka Zakonjšek Bastič Iztok, Miha Butara in Bojan Šoper.

Z minuto molka smo počastili tudi spomin na vse preminule hranitelje orožja in streliva v letih 90-91.

Tekmovanje je bilo zelo zanimivo in v prijetnem vzdušju. Med kuharji ni manjkalo zabavnih vložkov, ob kotličku se je oglasila tudi harmonika ene od kuharic. Delovni prostori so bili lepo okrašeni s cvetjem, začimbami pa tudi z njihovimi, domačimi dobrotami. Komisija je ob koncu imela kar težko delo, ocenjevalo se je vse. Priprava kurišča, kuhanje, čistoča, urejenost in na koncu okus jedi … Od 60 možnih točk, jih je zmagovalna ekipa Kmetic / Zakonjšek Ani, Skušek Marija, Umek Hermina in Obržan Martina / zbrala 59 in tako ugnala drugo uvrščeno ekipo ZSČ Ljubljana / Šubelj A., Dolničar T. in Ilič Š. / z osvojenimi 56 točkami. Tretje mesto je osvojila ekipa ZSČ Trbovlje / Jurman Slavko, Merdanovič Elvis, Vodopivec Pepi in Borštnar Janko / s 54 točkami. 

V tekmovanju s MK puško je zmaga je pripadla trem, prekaljenim strelcem trboveljske častniške organizacije. Igor Verdev je bil prvi s 100 krogi, drugi je bil Merdanovič Elvis s 99, za tretje mesto pa so se potegovali kar štirje tekmovalci, Božjak Branko, Vizovišek Uroš, Zibelnik Igor in Ploj Jarc Nikolaj. Po sodniški odločitvi, se je dodelilo bron Vizovišek Urošu. Vsi so pa so dosegli po 98 krogov. Vsem seveda čestitamo !

V zaključku uradnega dela je Iztok Bastič vročil hraniteljem orožja in streliva spominski zbornikTajna skladišča orožja TO v letih 1990 in 1991.

Sledilo je družabno srečanje častnikov in veteranov s kostanjevim piknikom.