V dneh 12. in 13. julija 2019 je potekal 34. spominski pohod članov združenja borcev za vrednote NOB, veteranov vojne za Slovenijo 1991 (ZPVD Sever in ZVVS) in Slovenskih častnikov na Triglav. Letos je bil za pohodnike, ki se v organizaciji OZVVS Zasavje tega pohoda udeležujejo pod naslovom »KUM-TRIGLAV«, jubilejni – 10. pohod. Vsa ta leta pohodno skupino sestavljajo člani iz različnih zasavskih DVO, največ je pripadnikov OZVVS Zasavje, vključeni pa so še pripadniki PVD Sever Zasavje, ZZB NOB iz zasavskih občin, kar štirje v skupini pa so člani OZSČ Zagorje ob Savi, ki so hkrati tudi člani OZVVS Zasavje. Vsi pohodniki z izjemo enega prehodijo pot s Kuma na Triglav vsako leto po različnih trasah. Eden, ki ima vedno v tem času službene obveznosti, pa se pohoda udeleži na startu, ki se za pohodnike prične teden dni pred tradicionalnim pohodom na Triglav, nato pa jih običajno s kolesom dohiti v četrtek, dan pred uradnim pohodom na Pokljuki, od koder spet skupaj nadaljujejo pot do Triglava.

Letos je bil scenarij za pohodnike nekoliko spremenjen in so noč pred uradnim pohodom prespali že na Doliču, zato jih je »kolesar« ujel šele v petek na Kredarici, ko je že sestopil s Triglava.

Naslednji dan, v soboto, so skupaj sestopili na Pokljuko, kjer so se udeležili sklepne slovesnosti, na kateri je bil slavnostni govornik predsednik Vsedržavnega združenja partizanov Italije iz Doberdoba, Patrik Zulian.

 

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo: OZSČ Zagorje ob Savi.

Fotografije: arhiv pohodnikov Kum – Triglav.