Na osnovi letnega načrta dela OZSČ Zagorje ob Savi smo organizirali vsakoletni tradicionalni pohod v počastitev hraniteljev orožja v Zagorju ob Savi.

Skupina pohodnikov, sestavljena iz članov OZSČ Zagorje ob Savi in nekaj članov ZVVS Zasavje smo se v soboto 21. oktobra zbrali pred domom LO, kjer nas je pozdravil predsednik OZSČ Zagorje ob Savi Jože Priman. V kratkem nagovoru je vse prisotne spomnil zakaj se vsako leto vrši pohod v počastitev hraniteljev orožja. Pohodnike je seznanil, da bo pred zaključkom pohoda nekaj vojaških aktivnosti iz področja topografije. Nato smo se odpravili, po letos malo spremenjeni poti, do kmetije Zore v Dolenji vasi nad Zagorjem ob Savi. Imeli smo srečo z vremenom, ki je bilo kot naročeno za takšen pohod. Takoj po prihodu na naš cilj, smo se razdelili v dve skupini. Prva skupina je s pomočjo laserskega merilnika določala razdalje do navedenih točk na zemljišču, druga skupina pa je s kompasom določala azimute in objekte na zemljišču. Po tem delu naših vojaških aktivnosti smo se preselili na dvorišče kmetije Zore, kjer nas je pričakala gospodarica kmetije. Naš član Rado Šuštar, ki je leta 1990 s pokojnim gospodarjem kmetije sodeloval pri shranjevanju in čuvanju orožja, je na kratko osvežil dogodke iz tistega časa, vsi skupaj pa smo z minuto molka počastili preminulega gospodarja.

Za zaključek našega srečanja je prišla na vrsto malica in častniški klepet, v katerem smo sodelovali vsi prisotni. Dogovorili smo se, da bomo tudi v bodoče ohranjali to tradicijo obiskovanja hraniteljev orožja.

Besedilo: Franc Lekše

Fotografije: F. Lekše, H. Palčič