V okviru strokovnega izobraževanja je predsedstvo OZSČ Zagorje ob Savi, v soboto 27. maja 2023 organiziralo na poligonu lokostrelskega kluba Valvasor v zagorskem EUROPARKU tekmovanje z lokom, metanju šolske bombe in za konec še obnavljanje znanja iz topografije na terenu.

Po kratkem uvodu našega predsednika Jožeta Primana, nam je predsednik LD Valvasor Pavel Savšek na kratko predstavil potek današnjega tekmovanja z lokom. Vsak udeleženec je imel na voljo tri poskusne strele in dvakrat  po tri strele za tekmovanje. Najboljši so prejeli medalje, tako v ženski kot moški konkurenci.

Na drugem delu strelišča, na zato pripravljenem poligonu smo imeli tekmovanje v metu šolske ročne bombe, brez polnila in vžigalnika. Tekmovali so moški in ženske, na razdalji 10 m do cilja. Vsak udeleženec je imel na voljo tri poskusne mete in pet metov za rezultat. Glede na to, da smo to dejavnost izvajali prvič, smo lahko z rezultati zadovoljni.

Na delovni točki »topografija« so posamezniki izvajali osvežitev znanja orientacije na karti in zemljišču, določanje azimuta iz stojne točke na vidni objekt, merjenje razdalje do določenih točk z laserskim merilnikom, merjenje razdalje med točkami na karti brez in z uporabo kurvimetra.

Pred koncem naših aktivnosti so nam prisotni člani LD Valvasor pokazali še svoje sestavljene loke, ki jih uporabljajo za tekmovanje in kdor je želel jih je lahko tudi preizkusil.

Kot je že v navadi, smo se na koncu podprli z bogračem in pijačo in ugotavljali, da bi bilo takšen dogodek treba še kdaj organizirati.

 

Besedilo: Franc Lekše

Fotografije: Franc Lekše