V soboto 16. aprila 2022 so na podlagi listine o sodelovanju vse veteransko domoljubne organizacije iz Zasavja v sodelovanju z Občino Zagorje ob Savi organizirale pohod od Šentgotarda na Prvine pod Čemšeniško planino in tam izvedle tradicionalni zbor veteranov in domoljubov v počastitev državnega praznika 27. aprila »Dneva upora proti okupatorju«.

Uradno je bil pohod organiziran s Šentgotarda, člani pohodne ekipe, ki gre vsako leto s Kuma na Triglav in še nekaj članov OZSČ Zagorje ob Savi ter članov OZVVS Zasavje pa smo se odločili, da pot izvedemo iz doline, zato smo se zbrali na Izlakah in opravili krožno pot z vzponom preko Čemšenika in sestopom skozi Dobrljevo.

Na samo prizorišče smo iz vseh strani prispeli pravočasno pred proslavo, ki se je začela ob 11. uri s prihodom praporov na prizorišče. Celoten potek je povezoval vodja koordinacije veteranskih in domoljubnih organizacij Zasavje Alojzij Klančišar, slavnostna govornica pa je bila tovarišica Marica Govejšek, predsednica Pokrajinskega odbora ZB za vrednote NOB Zasavja. Kulturno je prireditev popestril letošnji »naj dijak leta« Domen Drobež s svojo harmoniko in je dokazal, da mu gre prav tako kot šola, tudi harmonika odlično od rok.

Po končani prireditvi je ostalo še nekaj časa, da smo medsebojno poklepetali s prijatelji, prav veliko pa tudi ne, ker so se začeli zbirati oblaki in smo se preventivno odpravili vsak do svojega izhodišča.

Prapori

Prireditev

Prapora

Odhod praporov

Med potjo

Besedilo in fotografije: OZSČ Zagorje ob Savi (GP)