Krovna organizacija Zveze slovenskih častnikov je v soboto 26. 2. 2022 v mariborski Kadetnici organizirala posvet z vodstvi združenj, na katerega so bili vabljeni predsedniki in sekretarji posameznih območnih in občinskih združenj iz cele Slovenije. Iz OZSČ Zagorje ob Savi so se posveta udeležili kar trije predstavniki, predsednik Jožef Priman, sekretar Gregor Pilpah in regijski koordinator za Zasavje Martin Šuštar, ki je član predsedstva ZSČ.

Posvet je potekal v avditoriju generala Maistra, začel pa se je s predstavitvijo izobraževanj v Centru vojaških šol Slovenske vojske, ki so jih predstavili poveljnik centra, brigadir Peter Zakrajšek, in njegovi sodelavci.

Po predstavitvi je predsednik ZSČ, generalmajor dr. Alojz Šteiner, vročil Častni znak ZSČ za sodelovanje predsedniku Zveze veteranov vojne za Slovenijo, generalmajorju Ladislavu Lipiču, sledila pa je še predaja zastav Združenju slovenskih mirovnikov in Društvu radioamaterjev in vezistov.

Glede na to, da je letošnje leto tudi volilno leto v ZSČ, so se v nadaljevanju predstavili trije kandidati za predsednika Zveze slovenskih častnikov, ki so po predstavitvi odgovarjali na zastavljena vprašanja nekaterih prisotnih. Vse predstavitve so bile korektno in profesionalno izvedene, na članicah pa je sedaj red, da se odločijo za enega. Odločitev bo težka, ker so vsi kandidati vsak po svoje predstavili dober program.

Program, ki je ga je načrtovalo trenutno vodstvo pa je bil predstavljen in obravnavan na koncu posveta tik pred zadnjo – dodatno aktualno točko, na kateri so vsi prisotni sprejeli izjavo za javnost v zvezi z rusko agresijo na Ukrajino, ki je bila tudi posredovana v medije.

Besedilo in fotografije: Gregor Pilpah