V soboto 29.7.2023 se je skupina članov OZSČ Zagorje ob Savi, na povabilo OZSČ Bela krajina in HČZ Karlovačke županije, udeležila 25. spusta z naslovom »Kolpa – Kupa 2023«, ki je bil letos že 7. mednarodni, za spremembo pa tokrat ni potekal po mejni reki Kolpi.

Letos so nas člani OZSČ Bela krajina, tako kot vsako leto z dobrodošlico pričakali na kopališču v Metliki. Po krajšem pozdravnem nagovoru predsednika OZSČ Bela krajina, stotnika Antona Krašovca smo se gostje iz cele Slovenije namestili v dva avtobusa, ki sta nas odpeljala do kraja Zvečaj pri Dugi Resi, kjer so nas sprejeli in z malico postregli člani HČZ Karlovačke županije. Tu nas je pozdravil predsednik Igor Majetič, nekaj besed o sami organizaciji vsakoletnih spustov Kolpa – Kupa in o sodelovanju s hrvaškimi kolegi pa je namenil tudi podpredsednik ZSČ, major Bojan Šoper.

Po uradnem delu smo se vsi udeleženci razporedili po raftih, ki so nas čakali na obrežju reke in jih enega za drugim prenesli do vode ter izpluli. Zagorjani smo se na povabilo kolegov iz Domžal pridružili njihovi skupini in tako dodobra zasedli raft. Reka Mrežnica je prav tako kot Kolpa mirna reka. Bili pa smo opozorjeni, da je ta reka nevarna zaradi svoje globine. Ponekod je globoka celo do 18 m, so nam dejali domačini. Previdnost zaradi tega ni bila odveč in na koncu se je vse lepo izteklo. Tudi prehodi preko jezov so zaradi zadostnega vodostaja lepo potekali in ni bilo večjih težav pri premagovanju le teh.

Kar prekmalu pa smo dosegli cilj v Belavićih, kjer je bilo treba izvleči in pospraviti rafte, nekateri pa smo si za konec privoščili še malo plavanja v topli reki. Vendar se je bilo treba hitro preobleči in se udeležiti še uradnega zaključka, na katerem so zadovoljstvo izkazali tako organizatorji, kot tudi ostali udeleženci.

01_Sprejem Metlika

 

02_Prihod na start

 

03_Pricetek

 

04_Pogled z reke

 

05_Zakljucek

Prispevek in foto: OZSČ Zagorje ob Savi (GP)