Na povabilo ZSČ smo se člani OZSČ Zagorje ob Savi v soboto, 17. septembra udeležili vseslovenskega srečanja veteranov in častnikov, ki ga je organizirala Mestna občina Velenje v sodelovanju z Zvezo veteranov vojne za Slovenijo, Združenjem Sever in Zvezo slovenskih častnikov Slovenije.

Predsedstvo OZSČ Zagorje ob taki priložnosti navadno organizira še eno aktivnost, da zapolnimo cel dan z aktivnostmi. Tako smo se s Spominskim centrom 1991 dogovorili, da se po srečanju oglasimo še pri njih.

Srečanje veteranov in častnikov je bilo organizirano podobno kot prejšnje leto, vendar je slabo vreme vplivalo, da je bilo obiskovalcev letos nekoliko manj, kar pa ni pokvarilo vzdušja na prizorišču.

Najprej je vse prisotne pozdravil župan Mestne občine Velenje gospod Peter Dermol, slavnostni govorniki pa so bili: predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo generalmajor Ladislav Lipič, predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever dr. Tomaž Čas in podpredsednik Zveze slovenskih častnikov major Bojan Šoper.

Po uradni slovesnosti se je pričelo družabno srečanje z ansamblom Veseli svatje, obiskovalci pa smo se lahko podprli z golažem in z napitki po izbiri. Kasneje pa nam je tudi vreme šlo na roko, ko je prenehalo deževati in smo se lahko udeležili predstavitvenih ter delovnih točk, katere so bile na prostem. Nekaj naših članov se je pomerilo v lokostrelstvu in smo prišli na to delovno točko ravno v času, ko se je na streljanje z lokom pripravljal naš bivši predsednik Zveze generalmajor dr. Alojz Štajner in smo izkoristili priložnost, da smo malo pokramljali z njim.

Po ogledu predstavitev na tem prizorišču smo se odpeljali do Spominskega centra 1991, kateri je svoja vrata odprl šele leta 2018, zasnovan pa je večplastno in obiskovalcem na poljuden način predstavlja dogodke in procese povezane z osamosvajanjem Slovenije na splošno in še posebej s poudarkom na dogajanja v Šaleški in Zgornji Savinjski dolini, ki sta v tem času tvorili enotno vojaško območje.

Tudi s to predstavitvijo smo bili zelo zadovoljni, ker se je tematsko dotikala vseh prisotnih in smo se odločili, da v prihodnosti še ostalim članom predstavimo ta del velenjskega muzeja.

This slideshow requires JavaScript.

OZSČ Zagorje ob Savi

Besedilo: Gregor Pilpah

Fotografije: H. Palčič, F. Lekše, G. Pilpah