V soboto, 10. avgusta 2019, je OZSČ Bela Krajina že 21. leto zapored organiziralo spust po mejni reki Kolpi. Petič so spust izvedli kot krovni dogodek ZSČ v sodelovanju s Hrvatskim časničkim zborom Karlovačke županije. Tega dogodka so se udeležili tudi člani OZSČ Zagorje ob Savi.

Zbrali so se na slovenski strani v kraju Adlešiči. Organiziran je bil spust z rafti. Sodelovalo je 150 udeležencev s 17 rafti.

Trije člani in ena naša članica so se odločili za spust po Kolpi. Že na avtobusu so se zbrali skupaj in se poimenovali “Mornariški oddelek”, da so se med dolgo vožnjo do Adlešičev dodobra pomenili o načinu veslanja, taktiki prečkanja jezov, ter kaj od opreme se vzame na raft in kaj se lahko pusti na avtobusu. Očitno so se vse natančno dogovorili, ker na samem spustu od starta iz kampa “Stari pod” v Adlešičih do izkrcanja v Pravutini na Hrvaškem, niso imeli nobenih problemov. Celo plovbo so se držali prvih v skupini, razen med postanki, ko so si vzeli čas za hlajenje s špricerji ali s špricanjem, so nekaj raftov spustili naprej. Ampak zamujeno so hitro nadoknadili ter srečno prišli do cilja, kjer so složno izvlekli plovilo iz vode in šli še malo plavat.

Večina članov je šla z avtobusi na izlet na Hrvaško, kjer so obiskali Karlovac in si ogledali Muzej domovinske vojne na Turnju.

V Pravutini, na prireditvenem prostoru, so se zbrali vsi udeleženci. Sledila je skupna analiza dogodka in druženje, ki so ga organizirali hrvaški častniki, ki so pripravili tudi pogostitev.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo: OZSČ Zagorje ob Savi

Fotografije: Hinko Palčič in Franc Lekše