Kljub temu, da je bil tradicionalni spominski pohod na Triglav, ki bi moral biti 35 po vrsti, zaradi izrednih zdravstvenih razmer prestavljen na naslednje leto, se je organizacijski odbor odločil, da letos v spomin patrulj iz leta 1944 in 1991 organizira pohod patrulj sestavljenih iz članov organizacij Veteranov vojne za Slovenijo 1991, Slovenskih častnikov in borcev NOB, katere je spremljala tudi patrulja SV. Skupaj se je v petek 10. julija 2020 skupina 20 članov omenjenih organizacij iz cele Slovenije podala proti Triglavu in se naslednji dan srečno vrnila na Pokljuko, kjer se je ta pohod zaključil s kratko slovesnostjo pred vojašnico Rudolfa Badjure. Patruljo ZSČ so sestavljali dva člana iz OZSČ Dravograd in po en član iz OZSČ Mislinjske doline in OZSČ Zagorje ob Savi.

Na Triglav pa so se na lastno iniciativo podale tudi razne pohodniške skupine, ki že vrsto let prihajajo vsaka s svojega konca na Triglav. Tako se je iz Zasavja na pot že enajstič po vrsti podala skupina pohodnikov Kum – Triglav, ki je sestavljena iz članov različnih zasavskih domoljubnih in veteranskih organizacij. Največ je pripadnikov OZVVS Zasavje, vključeni pa so še pripadniki PVD Sever Zasavje, ZZB NOB iz zasavskih občin, kar štirje v skupini pa so člani OZSČ Zagorje ob Savi.

Letos je bila za vse pohodniške skupine kot tudi za patrulje organizacija nekoliko težja, saj so morali upoštevati dosledno izvajanje preventivnih ukrepov pred okužbo s korona virusom. Med pohodniki je bilo mnogokrat izrečeno, da se opazi praznina na poti, ker so bili vajeni množične udeležbe iz prejšnjih let in izražena je bila želja, da bi se naslednje leto videli v običajni sestavi, kakor je tudi omenila predsednica organizacijskega odbora Danijela Mandeljc v svojem nagovoru.

Besedilo in fotografije: G. Pilpah.