V okviru 37. pohoda na Triglav, ki ga organizirajo Združenje borcev za vrednote NOB, Zveza veteranov vojne za Slovenijo ZVVS, Združenje SEVER in Zveza slovenskih častnikov ZSČ, smo se pohodniki iz Zasavja, kot je že v navadi, zopet odpravili na pot s Kuma. Za nas je bil to že 14. Lojzov spominski pohod, katerega smo tako poimenovali po našem pohodniškem tovarišu Alojzu Juratovcu, ki nas je po prvem takšnem pohodu še v istem letu na žalost za vedno zapustil.

Pohodniška skupina je organizirana v okviru OZVVS Zasavje, sestavljena pa je iz članov različnih zasavskih domoljubnih in veteranskih organizacij. Največ je pripadnikov OZVVS Zasavje, vključeni pa so še pripadniki PVD Sever Zasavje, ZZB NOB iz zasavskih občin in iz OZSČ Zagorje ob Savi.

Letos je pohodniška pot potekala v naslednjih etapah. V nedeljo s Kuma do moravške koče na Uštah, v ponedeljek do Rašice, v torek do Naklega, v sredo v Gorje in v četrtek na Pokljuko.

Na Pokljuki se je skupini ponovno priključil en član, ki je prvo etapo pričel peš, ostale je moral zaradi službenih obveznosti izpustiti, zato pa je v četrtek prikolesaril do Pokljuke in v petek se je skupina povzpela do Triglava ter se nato spustila do Kredarice, kjer je bila organizirana krajša proslava. Na tej proslavi je bilo med drugim izpostavljeno, da smo letošnji pohod namenili tudi našemu rojaku Primožu Rogliču in z njegovim dovoljenjem ponesli podpisano zastavo na vrh Triglava v znak spoštovanja na njegove dosežke in na zmago na »Giro d’Italia 2023«.

Po proslavi smo se udeležili prijateljskega druženja z ostalimi pohodniki in se kar zgodaj odpravili k zasluženemu počitku.

V soboto nas je čakal le še sestop s Kredarice do Rudnega polja, kjer smo se vsi pohodniki udeležili zaključne prireditve v počastitev partizanskih patrulj 1944 in izobešanju slovenske zastave na vrhu Triglava 1991, ki jo vsako leto izvede organizacijski odbor spominskega pohoda na Triglav v sodelovanju z orkestrom Slovenske vojske in Partizanskim pevskim zborom. Slavnostni govornik je bil Marjan Šarec, minister za obrambo.

 

Pokljuka

 

Kredarica

 

Proslava

 

Zakljucek

Besedilo: Gregor Pilpah

Fotografije: Arhiv OZSČ Zagorje ob Savi in OZVVS Zasavje