Predsedstvo OZSČ Zagorje ob Savi je v soboto 15.10.2022, organiziralo strokovno ekskurzijo v Dravograd. Ekskurzije se je udeležilo 21 članov združenja.

Najprej smo si ogledali baročni dvorec Bukovje. V vodenem ogledu po dvoranah in salonih dvorca, smo si ogledali:

  • razstavo »Kometri, baroni s Pukštajna« (1817 – 1932)
  • multimedijski razstavno-informacijski center UNESCO Geoparka Karavanke
  • razstavo »Enotni v zmagi« o osamosvojitveni vojni na Koroškem leta 1991 (boji v Dravogradu in na mejnem prehodu Holmec)
  • spominske prostore JNA
  • bukvarno

Po odlični predstavitvi dvorca in njegove zgodovine, smo si ogledali še HE Dravograd, ki je ena najstarejših elektrarn v Sloveniji. Najprej nam je vodja ogleda predstavil zgodovino te elektrarne. Gradnja se je začela v času nemške okupacije Dravograda, leta 1941, gradili pa so jo ruski vojni ujetniki. Začetek obratovanja  prvega agregata je bil že leta 1943, drugega pa 1944. To je bila poleg avstrijske elektrarne Labod, prva elektrarna v Evropi s stebrno izvedbo. Vodič, strokovnjak iz elektrarne nas je seznanil z delovanjem elektrarne, rednimi vzdrževalnimi deli, kontrolo delovanja in varnostnimi sistemi .

Z ogledom in vodenjem smo bili zelo zadovoljni. V programu smo imeli tudi voden ogled gestapovske mučilnice, ki pa  je žal odpadel.

Ekskurzijo smo zaključili s kosilom in prijetnim druženjem v gostišču v Slovenj Gradcu.

Besedilo: Martin Šuštar

Fotografije: Hinko Palčič