Ob praznovanju svojega dne je Slovenska vojska v soboto 13. maja 2023 v Stožicah organizirala predstavitev opreme, kasneje pa še interaktivno vojaško slovesnost.

Ob tej priložnosti smo častniki OZSČ Zagorje ob Savi organizirali strokovno ekskurzijo z ogledom tega dogodka. Da smo ekskurzijo še popestrili, pa smo se povezali z Društvom diabetikov Zagorje ob Savi, ki so bili ravno na ta dan povabljeni na ogled tovarne zdravil Krka Novo mesto in smo vzajemno združili oba dogodka. V dopoldanskem času smo se skupaj udeležili dneva odprtih vrat, ki ga enkrat letno organizirajo v tovarni zdravil Krka. Deležni smo bili odličnega organiziranega vodenja po različnih tematskih točkah na različnih lokacijah v tovarniškem kompleksu. Ogledali smo si dva predstavitvena filma, obrat NOTOL, kjer smo si ogledali celotno vertikalno proizvodnjo tablet od priprave snovi, do izdelave različnih vrst tablet, pakiranja le teh, skladiščenja in distribucije. Po ogledu smo imeli možnost kontrole krvnega pritiska in meritve holesterola. Nato smo obiskali njihovo lekarno, kjer smo lahko kupili zdravila s popustom, na koncu pa smo bili še bogato pogoščeni z dobrotami, ki so jih pripravili za vse obiskovalce.

Iz Novega mesta smo se častniki odpravili proti Ljubljani v Stožice še na ogled predstavitve Slovenske vojske. Na avtobus se nam je pridružilo še nekaj članov Društva diabetikov, ki jih je tudi zanimala vojaška tematika. Tu je SV predstavila preko 20 svojih enot in 50 različnih vojaških poklicev, njihovo opremo in dinamične predstavitve enot. Tudi obiskovalci so se lahko preizkusili na različnih trenažerjih in simulatorjih, posebna pozornost pa je bila namenjena najmlajšim, ki so si z različnimi igrami lahko priigrali simbolične nagrade. Prav tako pa je bilo poskrbljeno, da obiskovalci niso ostali lačni, ker je bila predstavljena tudi vojaška kuhinja. Kljub temu, da je bilo celo soboto bolj slabo vreme, smo člani sami poskrbeli za dobro vzdušje in nas vreme sploh ni oviralo.

Besedilo: Gregor Pilpah

Fotografije: Franc Lekše