Na povabilo OZSČ Domžale, da se udeležimo 8. častniškega kolesarskega kroga, ki so ga organizirali v soboto, dne 12. 9. 2020 za vse člane DVO, sva se iz OZSČ Zagorje ob Savi, le tega udeležila dva člana.

Kolesarjenje je bilo posvečeno 30. letnici MSNZ in ohranitvi spomina na dogodke med osamosvojitveno vojno za Republiko Slovenijo leta 1991. Pred gostiščem Soklič se nas je zbralo kar precejšnje število kolesarjev – nekaj manj kot 30, ki smo se po skupinah podali na pot proti Moravčam, Lukovici, Mengšu, Trzinu in Domžalam, kjer smo imeli kratke postanke pred obeležji osamosvojitvene vojne. Med postanki so nam o dogodkih med osamosvojitveno vojno na teh krajih in o samih krajih, spregovorili aktivni udeleženci dogodkov, pričakala in pozdravila pa nas je tudi županja Občine Lukovica.

Nekje na polovici celotne krožne poti, v Preserjah pri Radomljah, je bil postanek nekoliko daljši, da smo se kolesarji okrepčali z energetskimi tablicami, sadjem ali napitki. Pot se je zaključila na izhodiščni točki, kjer smo vsi kolesarji prejeli spominske medalje. V gostišču Soklič so nas postregli s pravim vojaškim pasuljem.

Kolesarja iz Zagorja sva bila navdušena nad odlično organizacijo kolesarske sekcije OZSČ Domžale in nad pestrostjo same poti oziroma predstavitve dogodkov ter nad gostoljubjem prirediteljev, zato upava, da se bo tovrstno srečanje ohranilo in nadaljevalo še v večjih razsežnostih.

Vse pohvale Območnemu združenju slovenskih častnikov Domžale.

Besedilo in fotografije: OZSČ Zagorje ob Savi.