Častniki iz OZSČ Zagorje in iz OZSČ Bela krajina smo sprejeli dogovor, da izvedemo skupno ekskurzijo v Karlovac (HR) s poudarkom na ogledu proizvodnje vojaškega orožja v tovarni HS Produkt d.o.o. Skupno aktivnost smo uspešno izvedli v četrtek, 9. junija 2022.

Po prijateljskem pozdravu z Zagorjani smo se iz Metlike čez schengensko mejo odpeljali proti Karlovcu. Tu nas je v središču mesta pričakal član »Hrvatskog časničkog zbora«, brigadir Dubravko Halovanić, zelo dober poznavalec zgodovine svojega mesta, po katerem nas je tudi popeljal in nam pokazal in obrazložil znamenitosti tega »vojnega« mesta s poudarkom na Domovinski vojni.

Po ogledu širšega središča mesta smo se odpeljali v podjetje HS Produkt d.o.o., kjer smo bili napovedani za ogled. Strokovnjak iz podjetja nam je najprej predstavil njihov širok program proizvodnje kratko- in dolgocevnega orožja, namenjenega hrvaškemu in svetovnemu trgu. Nato pa je sledil ogled vseh faz avtomatizirane in robotizirane proizvodnje, kar nas je še posebej pritegnilo. Ob koncu obiska v podjetju pa smo se še pomerili v streljanju z njihovo pištolo na tovarniškem strelišču.

Po odhodu iz osrednje točke naše ekskurzije smo se odpeljali še v karlovški akvarij ob reki Korani, kjer nas je navdušila že sodobna zasnova le-tega, predvsem pa ogled vseh vrst sladkovodnih in morskih rib.

Kar prehitro je minil čas, namenjen obisku Karlovca in odpeljali smo se proti domovini. V Metliki smo se še ustavili na skupnem kosilu, nato pa smo se Belokranjci poslovili od prijateljev Zagorjanov ob obljubi, da se še kdaj srečamo na kakšni skupni aktivnosti.

Besedilo in fotografije: Peter Golobič