Za nekatere člane OZSČ Zagorje ob Savi je bil pretekli vikend zelo pester. V soboto 31.7.2021 se je pet članov, na povabilo OZSČ Bela krajina, udeležilo 23. spusta po mejni reki Kolpi, v nedeljo 1.8.2021 pa smo se v večjem številu udeležili tradicionalne prireditve v počastitev 80. obletnice ustanovitve Revirske partizanske čete, katere organizator je bilo Združenje borcev za vrednote NOB Zagorje ob Savi s sodelovanjem Občine Zagorje ob Savi.

Za udeležbo na prvi prireditvi smo se častniki povezali s Prostovoljnim gasilskim društvom Kandrše, da so nam omogočili prevoz do Metlike in prevoz do izhodiščne točke.

Člani OZSČ Bela krajinaso poskrbeli za prijetno vzdušje in tudi vreme je služilo za izvedbo prireditve skozi cel dan. Že takoj zjutraj smo bili deležni organizatorjeve dobrodošlice, na kateri so nas postregli z obilnim zajtrkom in vsem kar spada k dobremu zajtrku. Nato smo se odpravili do štartnega mesta, ki je bilo letos v Gribljah, se vkrcali v rafte in začeli s prvimi zaveslaji.  Mudilo se ni nikamor, ker spust ni bil tekmovalnega značaja. Počasi smo pluli in se prebijali tudi preko jezov do vmesnega postanka v kraju Podzemelj, kjer so nam organizatorji  pripravili malico. Tudi od tu dalje se nam ni nikamor mudilo. Ker pa je bilo vroče, smo se rade volje spet podali na vodo in se odpravili proti cilju. Na cilju v Metliki nas je spet čakala hrana – okusno kosilo in družabno srečanje. Moramo priznati, da se je organizator potrudil, da veslači nismo izgubili preveč kalorij pri svojem delu, oziroma smo se dodobra podprli.

Tudi druga prireditev na Čemšeniški planini je bila namenjena prijetnemu druženju, edino vreme nam je malce zagodlo. Zaradi predvidenega slabega vremena je organizator – Združenje borcev za vrednote NOB Zagorje ob Savi, samo prireditev organiziralo pri koči in ne pri spomeniku, kakor je navada. Tudi uradni del se je začel še pri mirnem vremenu. Pozdravni govor sta imela podžupan zagorske občine, Mitja Adamlje, in predsednik ZB, Miloš Prosenc. Slavnostni govornik je bil prvi predsednik samostojne in neodvisne Slovenije Milan Kučan. V kulturnem programu sta sodelovala Moški pevski zbor Loški glas in harmonikar Jernej Pikel. Prireditev sta povezovala Maša Troha in Marko Vetršek.

Že med proslavo pa se je privlekla megla in je začelo prav po hribovsko deževati, s tem pa se je prijetno druženje predčasno zaključilo, ker je kar precej obiskovalcev zaradi tega odšlo proti dolini.

This slideshow requires JavaScript.

Prispevek in foto: OZSČ Zagorje ob Savi