Ravno pravi čas so se Korona ukrepi razrahljali do te mere, da je organizatorjem uspelo izvesti 35. spominski pohod na Triglav kateri bi moral potekati že lansko leto.

Kot leta poprej, so se v okviru tega pohoda na Triglav podale skupine iz različnih koncev Slovenije. Ena izmed njih je skupina »Kum – Triglav«, ki se je že dvanajstič po vrsti odpravila na pot s Kuma proti Triglavu. Posebnost te skupine je, da je sestavljena iz članov različnih zasavskih domoljubnih in veteranskih organizacij. Največ je pripadnikov  OZVVS Zasavje, vključeni pa so še pripadniki PVD Sever Zasavje, ZZB NOB iz zasavskih občin, kar štirje v skupini pa so člani OZSČ Zagorje ob Savi. Druga posebnost pa je, da si pohodniška skupina vsako leto izbere drugačno traso poti do cilja in, da je v tej skupini tudi en član, ki se prve trase poti, katera se začne na nedeljo, udeleži pohodniško, nato pa jih četrti dan s kolesom ujame dan pred vzponom na Triglav in naslednji dan se skupaj povzpnejo do vrha.

Letos je pot potekala po naslednjih etapah: nedelja: Kum-Zasavska gora, ponedeljek: Zasavska gora-Radomlje, torek: Radomlje-Naklo, sreda: Naklo-Radovljica, četrtek: Radovljica-Krma, petek: Krma-Triglav-Kredarica in sobota: uradni sestop do Rudnega polja na Pokljuki.

Na Rudnem polju so se vsi pohodniki udeležili zaključne prireditve, ki so jo v počastitev partizanskih patrulj 1944 in izobešanju slovenske zastave na vrhu Triglava 1991, izvedli orkester Slovenske vojske, Partizanski pevski zbor, recitator Lojze Ropret in posebni gost raper Darko Nikolovski, slavnostni govornik je bil Marjan Križman, predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije.

Besedilo: Gregor Pilpah

Fotografije: Vojko Zupančič

Start Kum

Kum

Proti Kredarici

Triglav

Triglav-proslava

Proslava_Kredarica

Proslava_Kredarica