Že tretje leto po vrsti smo se člani OZSČ Zagorje ob Savi odzvali povabilu OZSČ Domžale, ki so letos organizirali 10. tradicionalni častniški kolesarski krog »Adam Ravbar«. Kolesarjenje, ki je organizirano v spominom na dogodke iz osamosvojitvene vojne za Republiko Slovenijo leta 1991 na območju UE Domžale, je potekalo v soboto 10. septembra 2022 s pričetkom ob 10. uri. Za našo trojico kolesarjev se je kolesarjenje pričelo že prej, ker smo se s kolesi odpravili iz Zagorske doline in smo do samega štarta pridelali že več kot 20 km za ogrevanje.

Ker je bil letos jubilejni kolesarski krog, je bila tudi udeležba številčnejša v primerjavi z lanskim letom. Kot že prejšnja leta, smo se kolesarji zbrali pred gostiščem Soklič in se podali na pot proti Moravčam, Lukovici, Mengšu in Trzinu, kjer smo imeli kratke postanke na raznih markantnih mestih ali pred obeležji osamosvojitvene vojne. Med postanki so nam o dogodkih med osamosvojitveno vojno na teh krajih in o samih krajih, spregovorili aktivni udeleženci dogodkov. V Lukovici nas je pozdravila ter s trojanskimi krofi in osvežilno pijačo počastila županja občine Lukovica, v Mengšu nas je pričakal Marko Trampuž, predsednik OOZVVS Mengeš v spremstvu Veteranske sekcije Mengeške godbe, v Trzinu smo se ustavili pred hišo na kateri je spominsko obeležje na boje, ki so potekali na tem mestu 27.6.1991. Tu nam je predsednik OZSČ Domžale, major Milan Narat nazorno opisal, kako so potekale tedanje aktivnosti. Iz Trzina smo se nato odpravili skozi Domžale, kjer smo se ustavili pri pomniku osamosvojitvene vojne v parku pri Občini Domžale. Na tem mestu nam je nekaj besed spregovoril predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Domžale Janez Gregorič. Ostala nam je samo še pot do izhodiščne točke, kjer smo ob zaključku vsi kolesarji prejeli spominske medalje. Po uradnem delu so nam v gostišču Soklič postregli s pravim vojaškim pasuljem, udeleženci pa smo sami poskrbeli za prijetno vzdušje.

Ko smo se dodobra podprli in odpočili, smo Zagorjani ponovno sedli na kolesa in se s prijetnimi vtisi odpravili proti domu.

This slideshow requires JavaScript.

OZSČ Zagorje ob Savi

Besedilo in fotografije: Gregor Pilpah