Območno združenje Slovenskih častnikov Velenje in Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Velenje sta že trideset let organizatorja prvenstva Slovenskih častnikov in Veteranov vojne za Slovenijo v smučanju in streljanju na Golteh. Generalni pokrovitelj je Generalštab Slovenske vojske ob pokroviteljstvu Zveze Slovenskih častnikov in Zveze veteranov vojne za Slovenijo.

Jubilejno 30. prvenstvo v smučanju in streljanju z MK puško ZSČ in 21. tekmovanje ZVVS, smo v zadovoljstvo vseh udeležencev, kljub pomanjkanju snega, izvedli v soboto, 10. 2. 2024, na Golteh.

Tekmovanja so se tudi letos udeležili poleg članov častniške in veteranske organizacije tudi pripadnice in pripadniki Slovenske vojske.

Med 20. ekipami slovenskih častnikov je prvo mesto zasedla ekipa SV 16. CNKPZ, drugo mesto je zasedla ekipa SV 132. Gorski polk in tretje mesto ekipa SV 15 PVL.

Med 12. ekipami veteranov vojne za Slovenijo je prvo mesto zasedla ekipa PVD SEVER ZA Celjsko območje, drugo mesto ekipa OZVVS Zasavje in tretje mesto ekipa OZVVS Tržič.

Najstarejša ekipa je bila ekipa OZVVS Zgornja Gorenjska, katere člani so skupaj šteli 203 leta.

Med posamezniki so bili rezultat sledeči: prvo mesto je zasedel Potočnik Vladimir (ZSČ) iz ekipe SV 16. CNKPZ z rezultatom (smučanje in streljanje) 11,31. Drugo mesto je dosegel Golob Ozvald (ZVVS) iz ekipe OZVVS Dolenjska z rezultatom (smučanje in streljanje)  11,76 in tretje mesto je dosegel Kodrun Peter (ZVVS) iz PDV Sever za Celjsko območje z rezultatom (smučanje in streljanje)  13,14.

Med 33. ekipami, ki so tekmovale v letošnjem letu, so bile dosežene naslednje uvrstitve: prva je bila ekipa OZVVS Dolenjske v sestavi: Ozvald Golob, Dušan Piškurič in Jože Udovč. Drugo mesto je osvojila ekipa SV LOGBR v sestavi: Jure Ferbežer, Jože Ropret in Tina Brajnik. Tretje mesto je osvojila ekipa SV 45. CGBV v sestavi: David Bizjak, Srečko Slabe in Klemen Rožnik.

Na 3. memorialu Rudija Ževarta so bili zmagovalci: prvo mesto je dosegel Jure Aleš SV 132. gorski polk, drugo mesto Ozvald Golob OZVVS Dolenjska in tretje mesto Vladimir Potočnik SV 16. CNKPZ.

Ob velikem jubileju, 30. letnici tekmovanj častnikov, veteranov in pripadnikov SV sta območni organizaciji ZSČ in ZVVS Velenje izdali ZBORNIK s pregledom 30 letnega dogajanja na Golteh.

V imenu članov Organizacijskega odbora se zahvaljujem članom Častnega organizacijskega odbora, načelniku Generalštaba Slovenske vojske generalpodpolkovniku Robertu Glavašu, predsedniku ZSČ generalmajorju Dobranu Božiču, predsedniku ZVVS generalmajorju Ladislavu Lipiču, polkovniku Gregorju Hafnerju, poveljniku 72. Brigade SV, podžupanu Mestne občine Velenje Janezu Melanšku, podžupanji občine Šmartno ob Paki, Marjanci Rogel Peršič, predsednici KoDVOS Velenje Andreji Katič, ki so s svojo prisotnostjo  potrdili in počastili 30. letnico druženj in tekmovanj na Golteh.

Prijazna zahvala gre tudi direktorici Golte d.o.o., gospe Suzani Srdić, ki nam vsako leto omogoča izvedbo tega tekmovanja. Zahvaljujemo se tudi vsem donatorjem, da so pripomogli k izdaji Zbornika, pregledu v besedi in sliki 30 letnega smučanja in streljanja z MK puško na Golteh.

Častniški in veteranski pozdrav!

 

Srečko Gračner,

predsednik,

Organizacijskega odbora Golte 2024