V letnem načrtu našega območnega združenja ima OZSČ Velenje načrtovano tudi strokovno ekskurzijo. Letos smo se odločili, da obiščemo pomnik miru na Cerju in muzeje iz prve svetovne vojne na Krasu.

Naš član Mirko Suhadolnik je pripravil teren in tako smo se 23. novembra 2019 podali na pot v zgodnjih jutranjih urah.

Ob prihodu na Cerje nas je pričakala v. d. direktorica Ariana B. Suhadolnik ter župan občine Miren-Kostanjevica Mavricij Humar. Po prisrčni dobrodošlici smo si pod strokovnim vodstvom g. Ariane ogledali mojstrovino R. Španzla »Slovensko Guernico«, ki nosi naslov Ples življenja in smrti. Sledil je ogled promocijskih filmov o Krasu ter ogled samega Pomnika miru, kjer so predstavljeni boji na tem delu Krasa iz prve svetovne vojne. Razstavljena je tudi galerija slik Jožeta Spacala in na vrhu razgledna ploščad s pogledom na morje, Dolomite in Triglav.

Sledil je kratek pohod po delu soške fronte, ki je potekala skozi Opatje selo, jame Pečinka, kjer je našlo zavetišče kar nekaj vojakov braniteljev soške fronte. Pot se je nadaljevala po rovih in poteh do spomenika in Borojevičevega stola.

Sledil je premik do Opatjega sela, kjer smo si ogledali Opajsko hišo tradicije ter zbirko orožja in predmetov iz prve svetovne vojne.

Glede na to, da so na Krasu tradicionalne osmice. smo tudi mi strokovno ekskurzijo zaključili v osmici Leban v vasici Lipa. Polni vtisov s prijetnega Krasa smo se v večernih urah srečno vrnili domov.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo in fotografije: OZSČ Velenje.