Zaselek Straža je čudovito urejena vasica v občini Štore. Obdana z izjemno lepo negovanimi vinogradi in skrbno urejenimi kmetijami. Njeni prebivalci pa so prijazni in gostoljubni. Tam je tudi zibelka vinogradniškega društva Polič.

Svojo gostoljubnost in kulinarične dobrote so nam predstavili ob praznovanju 10. obletnice Športno – kulturnega društva Straža v soboto, 21. septembra 2019. Mati narava je poskrbela in jih nagradila za svoj trud s čudovitim sončnim vremenom. S tem pa pritegnila tudi veliko obiskovalcev mladih po letih in nas mladih po srcu.

Ta dan je bil še posebej prazničen, saj so odkrili spominsko ploščo v čast legendarni XIV. diviziji, ki je del svoje dolge, težke in krvave poti prehodila natanko na tem mestu, 14. februarja 1944. Sodelovali smo s prapori domoljubnih in veteranskih organizacij občine Štore. V veliko čast si vsekakor lahko tudi štejemo, da so spominsko ploščo odkrili trije udeleženci NOB.

Avguština Lukač, ki je bila kot mlada partizanka udeleženka pohoda divizije, Ivan Gradišnik, ki je divizijo tiste noči uspešno vodil po tej poti in 99 letni Ivan Grobelnik Ivo, ki je bil eden izmed šestih osvoboditeljev zapornikov iz Starega piskra leta 1944.

V Štorah smo ponosni na posamezne dogodke iz časa NOB. Zato negujemo te vrednote in se jih ob obletnicah vedno spominjamo in jih na simbolični način tudi obeležimo. Gre za prehod XIV. divizije skozi našo občino, ustanovitev 1. celjske partizanske čete, spominske svečanosti na partizanskih grobovih ob dnevu zmage nad fašizmom in nacizmom in ob dnevu spomina na mrtve.

S svojo udeležbo podpiramo tudi dejavnosti celjske ZZB za vrednote NOB. Poleg dogodkov v Starem piskru gre za izjemno velik in pomemben dogodek, obeležitev 120 pečovniških rudarjev, ki so 16. septembra 1944 odšli v partizane.

This slideshow requires JavaScript.

Fotografije in besedilo: Srečko Križanec