V ponedeljek, 7. maja 1945, v Reimsu, v štabu ameriškega generala Eisenhowerja, nemški generalpolkovnik Jodl podpiše kapitulacijo celotne nemške armade. Kapitulacija začne veljati 9. maja 1945 ob 00.01. V noči z 8. na 9. maj 1945 se vojna v Evropi konča. (Skrajšano povzeto po knjigi »Druga svetovna vojna« na strani 1051, avtorja Poljaka Janusza Piekalkiewicza).

Prav v ponedeljek na 73. obletnico podpisa brezpogojne kapitulacije, smo predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij občine Štore organizirali spominsko slovesnost. Obiskali smo partizanske grobove in se poklonili njihovemu spominu. Na slovesnosti sta bila prisotna tudi dva bivša borca NOB. Janez Gradišnik iz Javornika nad Štorami, ki je med drugim tudi izjemen kronist in izvrstni poznavalec takratnih dogodkov. Ponosni pa smo še na enega našega člana KO ZZB za vrednote NOB Štore, Ivana Grobelnika –  Iva, je edini še živeči od šestih hrabrih partizanov, ki so osvobodili 127 zapornikov v Starem piskru v noči na 15. december 1944.

Na območju Štor je v drugi svetovni vojni izgubilo svoja življenja petdeset krajanov. Njihova imena so zapisana na spominski plošči. Ta je na pročelju Osnovne šole. V občini imamo tudi grob neznanega vojaka ruske Rdeče armade. Na naše povabilo se teh spominskih svečanosti vedno udeleži tudi predstavnik veleposlaništva Ruske federacije iz Ljubljane.

Dan zmage je vsekakor velik praznik kljub temu, da ni več dela prost. Na milijone mrtvih med drugo svetovno vojno in na vse ostale grozote, ki so bile v tistem času prisotne ne smemo nikoli pozabiti. S spoštljivostjo moramo negovati in ohranjati spomin na naše padle rojake. Med nje spada tudi družina Ocvirkovih iz Kompol, kjer jim je vojna vzela štiri družinske člane. Občina Štore jim je  pred leti v njihov spomin zgledno uredila spominsko obeležje.

This slideshow requires JavaScript.

Srečko Križanec, OZSČ Štore