V Štorah smo počastili združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

Na seji predsedstev častniške in veteranske organizacije občine Štore v prvih dneh novega leta, smo člani sprejeli soglasen sklep, da bomo v svojih društvenih prostorih na svoj način proslavili vse pomembne državne praznike. Ne glede na to, če so dneva prosti ali ne. Vsak praznik namreč zaznamuje neko obdobje in nek dogodek, ki je bil za nas Slovence še kako pomemben. Ne oziraje se na časovni odmik dogodka. Izjemno pomembna je vsekakor sporočilna vrednost. Zgodovina je naša največja učiteljica. Kdor jo ne spoštuje kakršna koli je pač bila, ga težko razumem. Predvsem tiste, ki jo spreobračajo sebi v prid in na najrazličnejše načine. Iz preteklih dogodkov se marsikaj naučimo in spoznamo. S tem, ko se spominjamo in počastimo določen dogodek, mu damo veljavo in spoštovanje. Ne sramujmo se svoje preteklosti. Ničesar nam ni bilo dano samo od sebe ali milostno podarjeno. Slovenski narod je v vsej svoji zgodovini veliko pretrpel. Veliko nam je bilo krivično odvzetega. V mislih imam slovenska ozemlja, ki so ga drugim delili tujci. Svojega nikoli.

V svojem nagovoru sem na kratko orisal zgodovino Prekmurja in opisal izjemne lepote s katerimi je obdarjeno. Drugo leto bo Prekmurje praznovalo visoko stoto obletnico priključitve matični domovini Sloveniji. 17. avgusta letos mineva natanko 99 let od priključitve. Z enim žalostnim priokusom, da smo izgubili Slovensko Porabje, s površino 94 km2, ki je bilo del Prekmurja. Seveda zopet z »blagoslovom« tujcev. Človeka boli srce ob izgubi Rezije, Kanalske doline, Benečije, Gorice, Istre, Koroške in seveda Slovenskega Porabja, ter nekaj ozemlja, ki so si ga po drugi svetovni vojni prilastili Hrvatje. Izgubljeno ozemlje se žal ne povrne nikoli več. Prav za to je naša dolžnost, da se tudi danes, seveda po pravni poti borimo za vsako ped naše zemlje.

V mislih imam vedno Kozlarjev zemljevid iz leta 1853. Kako velika dežela je bila takrat ta naša sedanja mala deželica. Prav zaradi tega moramo Slovenci vsak takšen dogodek in praznik obeležiti na dostojen način. V Prekmurju ga vsako leto. Ravno tako bomo naslednji mesec počastili vrnitev Primorske k matični domovini, naslednji praznik je Dan suverenosti in Dan Rudolfa Maistra. To so sicer državni prazniki, ki niso dela prosti. Njihov zgodovinski pomen pa je nedvomno ogromen. Nismo pozabili tudi na Dan Primoža Trubarja. Gojenje domoljubja je naša moralna zavest in osebni izraz ljubezni do domovine.

Srečko Križanec, predsednik častniške in veteranske organizacije občine Štore.