Legendarna Štirinajsta je del svoje dolge in mučeniške poti prehodila tudi skozi naše kraje. Letos mineva 76 let, ko so preko Svetine in Opoke prešli potok Voglajno, železniško progo in cesto ter pot nadaljevali proti Dramljam. Partizanom je takrat uspelo minirati tudi del železniške proge.

 

Na tem delu poti ob železnici in cesti je borčevska organizacija iz Štor leta 1971 postavila pomnik. Na njemu je prikazan del poti, ki jo je XIV. divizija takrat prehodila in seveda tudi datum prehoda, 14. 2. 1944. Pred leti se je na tem mestu vedno organizirala večja slovesnost. Po nekaj letnem zatišju smo člani domoljubnih organizacij naše občine zopet začeli obujati spomin na ta dogodek. Veseli pa smo bili tudi odkritja spominske plošče v čast pohoda Štirinajsti lani v zaselku Straža, kjer je divizija prešla del te zmagovite poti skozi našo občino.

 

Manjša skupina se nas je ob sončnem vremenu udeležila pohoda od Straže do Opoke in to prav na Prešernov dan – kulturnem prazniku v soboto 8. februarja. Kulturni program s pridihom Franceta Prešerna in legendarne Štirinajste, smo izvedli kar v naših društvenih prostorih na strelišču v Štorah, ker je zaradi gostote prometa in velikega hrupa ob cesti in železniški progi kjer stoji pomnik, dobesedno nemogoče izvesti kakršen koli program.

 

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo in fotografije: Srečko Križanec, Štore.