Mineva sedemdeset let, ko so v železarskih Štorah ustanovili strelsko društvo Kovinar. Prvi predsednik je bil borec 1. celjske partizanske čete Karel Vovk. Sicer tradicija strelstva v Štorah sega že krepko v čas pred drugo svetovno vojno. O tem pričajo stare fotografije in osvojen pokal iz leta 1932. Po drugi svetovni vojni se je strelstvo v Štorah tako razmahnilo, da so bili štorski strelci med najboljšimi v državi. Najprej smo imeli strelišče za vojaško puško, potem še za malokalibrsko puško in pištolo. Obojega žal ni več. V času samostojne Slovenije je marsikaj dobrega propadlo.

Pred leti smo štorski veterani prevzeli avtomatsko strelišče za zračno puško in skupaj s strelci zavihali rokave. Strelišče za zračno puško smo v celoti obnovili. To strelišče je bilo s pomočjo železarne preurejeno iz bivše delavske menze. Leta 1963, na praznik dneva republike 29. novembra, so ga svečano odprli. Bogato strelsko tradicijo moramo v Štorah ohraniti za vsako ceno. Bilo je preveč vloženega dela in truda, da bi se vse skupaj uničilo in šlo v pozabo. Sedemdesetletna zgodovina strelstva v Štorah, če govorimo o obdobju po drugi svetovni vojni, je zapisana z velikimi zlatimi črkami in ime Štore so naši strelci ponesli po takratni skupni domovini Jugoslaviji. Vitrine strelskega društva so polne priznanj, pokalov in plaket. Najdragocenejša je Bloudkova plaketa.

V prihodnje si želimo v svoje strelske vrste pridobiti čim več mladih. Strelstvo je tudi olimpijska disciplina. Imajo vse pogoje za redne treninge. Organizira se različna strelska tekmovanja na občinskem in regijskem nivoju. Letos veterani vojne za Slovenijo praznujemo 50. obletnico ustanovitve Teritorialne obrambe. V to čast bomo veterani organizirali strelsko tekmovanje z zračno puško. Vsekakor si tako pomembno društvo kot je strelsko tudi zasluži naše pozornosti, saj je strelstvo izjemno pomembna dejavnost in vloga pri obrambi domovine. S Častnim znakom častniške in Spominsko plaketo veteranske organizacije občine Štore, želimo ob 70. obletnici strelskemu društvu Kovinar Štore nameniti veliko pozornosti. Tudi tistim, ki so v tej družini pustili neizbrisan pečat in ki jih ni več med nami. Praznovali pa bomo še en izjemno visok jubilej, to je 70 LET ZVEZE BORCEV in to 4. julija, na dan dneva borca. Tako bomo v Štorah dostojno obeležili kar tri jubileje. Strelci, člani častniške organizacije, veterani in člani drugih domoljubnih organizacij skupaj z borčevsko si delimo društvene prostore. V njih organiziramo pomembne jubileje.

Besedilo in fotografija: Srečko Križanec, predsednik OZSČ Štore.