Spoštovanje občine Štore dokazujejo s svojimi rednimi obiski ob določenih priložnostih, ki jih pripravimo v naši občini. Rusom največ pomeni praznik dan zmage nad fašizmom in nacizmom, ki ga praznujemo 9. maja. Tega dne predstavnike njihovega veleposlaništva v Ljubljani vedno povabimo v Štore in skupaj obiščemo grob njihovega neznanega vojaka ruske Rdeče armade. Rusija oziroma takratna Sovjetska zveza, je v drugi svetovni vojni izgubila 27 milijonov svojih ljudi. Zato ni naključje, da Rusi slavijo ta praznik in je za njih v resnici največji in podkrepljen z veliko vojaško parado v njihovem glavnem mestu Moskvi.

Ruski vojaki pa so padli tudi v naši državi. Tako med prvo svetovno vojno in seveda med drugo. Naloga zaposlenih na veleposlaništvu je med drugim tudi stalen obisk in vzdrževanje grobov, ki so množično posejani po Sloveniji. Med drugim tudi pri nas na Javorniku nad Štorami. Leta 2013 so obnovo spomenika tudi sofinancirali. Naša občina pa je poskrbela za njegovo obnovo.

Ravno tako je njihova delegacija po navadi prisotna tudi ob dnevu spomina na mrtve. Ruska cerkev izvaja namreč velik projekt, saj želijo iz vseh grobov po celi Sloveniji, ki so pokopani njihovi vojaki iz obeh vojn, pridobiti prgišče zemlje v kateri so pokopani. Tako je bila pred dnevi poslana v Rusijo tudi zemlja iz naše občine Štore. To je dokaz kako njihova država skrbi za svoje padle vojake.

Ob tej priložnosti, ko sem bil z njihovo delegacijo na grobu padlega ruskega vojaka, sem dobil v dar njihovo knjigo, kjer so predstavljene vse občine in kraji po Sloveniji, ki imajo pokopane svoje vojake. Na 20 . strani je omenjena tudi naša občina. Priznam, da sem na to izjemno ponosen in ponosen sem tudi na njihovo visoko odlikovanje, ki sva ga pred tem prejela z našim županom.

Besedilo in fotografije: Srečko Križanec.