Na šentjurskem pokopališču smo se ob 124. obletnici rojstva nadporočnika Franja Malgaja zbrali predstavniki častniške in veteranske organizacije občine Štore tudi letos. Prav tako so pri slovesnosti ob njegovem grobu bili prisotni tudi predstavniki policijskega veteranskega združenja Sever  za celjsko območje na čelu z njihovim predsednikom Milanom Urbančkom s praporščaki. V izjemno čast in zadovoljstvo si štejemo tudi prisotnost Malgajevega sorodnika na tej svečanosti,  veterana vojne za Slovenijo združenja Sever Staneta Malgaja. Borbeni duh Malgajevih še živi.

Nadporočnik Franjo Malgaj je bil izjemen prijatelj in soborec velikega domoljuba generala Rudolfa Maistra. Vloga obeh je bila pred stotimi leti v času prve svetovne vojne in leta po njej tako velika in tako pomembna, da se tega neizpodbitnega dejstva večkrat marsikdo niti ne zaveda. Vendar je bilo o tem že prelitega veliko črnila in povedano veliko besed. Naše poslanstvo je sedaj v tem, da te vrednote ohranjamo in negujemo naprej in jih prenašamo na mlajše. Vsako dejanje v bran svoje  domovine, naj ne bo nikoli pozabljeno.

Na slovesnosti smo med drugim počastili konec prve svetovne vojne in bližajoči državni praznik, dan Rudolfa Maistra. S svojim obiskom nas je počastila direktorica Knjižnice Šentjur,  gospa prof. Tatjana Oset, ki je orisala življenjsko pot šentjurskega rojaka nadporočnika Franja Malgaja. Z nami je bil tudi Ivan Grobelnik – Ivo. Še edini živeči legendarni partizan od šestih, ki so decembra leta 1944 osvobodili 127 zapornikov iz celjskega Starega piskra. Naš redni gost na vseh prireditvah in slovesnostih, ki jih organiziramo Štorovčani, je bil tudi častni občan Šentjurja in oče muzeja Južne železnice in izjemni prijatelj Mihael Bučar. Med drugim je bil tudi pobudnik za obnovo celotnega spominskega obeležja Ipavčevih. Za poseben poklon pred grobom tako pomembnih šentjurskih rojakov in velikanov tistega časa kot so Ipavčevi, sta poskrbela Viki Ašič in Andrej Bremec.

Besedilo in fotografije: Srečko Križanec, predsednik častniške in veteranske organizacije Štore