Na šentjurskem pokopališču smo se ob 125. obletnici njegovega rojstva zbrali predstavniki častniške, veteranske in borčevske organizacije ter člani veteranskega združenja Sever za celjsko območje in člani društva generala Rudolfa Maistra. Med udeleženci slovesnosti so še bili predstavniki Slovenske vojske, policije ter vodja oddelka za družbene dejavnosti občine Šentjur, gospa Judita Šarlah, in sorodnik Franja Malgaja, veteran policijske veteranske organizacije Sever, Stane Malgaj.

Nadporočnik Franjo Malgaj se je rodil 10. novembra 1894 v vasi Hruševec blizu Šentjurja. Bil je velik domoljub in velik Slovenec. Bil je učenec generala Rudolfa Maistra. Oba sta bila ljubitelja literature in pesniške duše. Predvsem pa sta bila oba borca za severno mejo. Padel je 6. maja pred stotimi leti. Tako je letos minilo natanko 100 let od njegove prerane smrti.

Slovenija je v preteklosti izgubila ogromno svojega ozemlja. Zato je prav, da tudi s takšnimi simbolnimi dejanji obujamo spomin na naše borce in domoljube. V občini Šentjur so pripravili tudi izjemno lepo razstavo v čast Franju Malgaju. Drugo leto bo stota obletnica plebiscita na Koroškem. Za nas Slovence žalosten dogodek. Prav zato ne smemo na te borce za severno mejo in vse ostale, ki so se borili proti okupatorju nikoli pozabiti.

Srečko Križanec, predsednik častniške in veteranske organizacije Štore.