Ob 75. letnici strmoglavljenja ameriškega bombnika B -17 v Andražu nad Polzelo, ki je bilo sestreljeno 19. marca 1944, občina Polzela ob tem tragičnem dogodku, vsako leto organizira izjemno lepo slovesnost. V bistvu gre za meddržavni dogodek s kulturnim programom in družabnim srečanjem. Vsako leto se prijaznemu povabilu župana občine Polzela, gospoda Jožeta Kužnika, udeležimo tudi člani častniške organizacije občine Štore.

V knjigi Zlomljena krila avtorja Matije Žgajnarja je ta dogodek natančno opisan na strani 131.

Predsednik RS, Borut Pahor, je bil na tej tradicionalni slovesnosti »Dan slovensko – ameriškega prijateljstva in zavezništva«  slavnostni govornik.

Slovesnosti v Andražu nad Polzelo se je udeležil tudi ameriški kongresnik Paul A. Gosar, ki je slovenskih korenin. Na povabilo Predsednika republike Slovenije, Boruta Pahorja, se je udeležil slovesnosti in skupaj sta na pokopališču pred spominsko ploščo položila vence.

Dan pred tem je Predsednik RS na posebni slovesnosti v Predsedniški palači ameriškemu kongresniku vročil odlikovanje Zlati red za zasluge. To prestižno odlikovanje je prejel za prispevek in sodelovanje pri krepitvi odnosov med RS in ZDA, za krepitev slovensko – ameriškega prijateljstva in tesnejših partnerskih odnosov.

Organizatorji in gostitelji so vse udeležence slovesnosti izjemno lepo tudi pogostili. Manjkala ni niti naša slovenska potica.

Besedilo in fotografije: Srečko Križanec, predsednik častniške organizacije občine Štore.