Predstavniki veleposlaništva Ruske federacije iz Ljubljane našo občino Štore obiščejo praviloma dvakrat letno. Prvič 9. maja ob dnevu zmage nad fašizmom in nacizmom, ki je v Rusiji največji državni praznik, in drugič pred dnevom spomina na mrtve konec oktobra. V naši občini imamo namreč grob neznanega vojaka ruske Rdeče armade, ki za njega člani OZSČ Štore, veterani in člani ZZB za vrednote NOB zelo lepo skrbimo.

Občinsko združenje slovenskih častnikov Štore organizira spominsko slovesnost ob njegovem grobu redno vsako leto. Letos so se zaradi znanih razmer okoli virusa nekatere že načrtovane aktivnosti nekoliko prestavile. Tako smo se danes v ponedeljek, 22. junija 2020, člani domoljubnih organizacij in predstavnik ruskega veleposlaništva iz Ljubljane zbrali pred spomenikom in opravili krajšo slovesnost v spomin na padlega vojaka in na obdobje druge svetovne vojne ter na grob položili cvetje in prižgali sveče. Z našim praporom in zastavo smo se poklonili njegovemu spominu.

Kakšna nepojmljiva usoda spremlja nekatere ljudi v času svojega življenja. Omenjeni vojak je vsekakor imel svoje ime in priimek. Vojne grozote so ga po golem naključju pripeljale v naše kraje. Bil je vojni ujetnik in je pobegnil iz transportnega vlaka, ki je bil namenjen v koncentracijska taborišča po Evropi. Usoda ali naključje ga je pripeljalo v partizanske vrste. Padel je na Javorniku nad Štorami, 25. marca 1945. Na bližnjo kmetijo je želel priti po nekaj hrane. Padel je v nemško zasedo in bil ubit. Lani je umrl tudi človek, ki se ga je dobro spominjal in mi ga je pred časom podrobno opisal in pokazal pot od koder je prišel na to področje. Seveda je na žalost ime in priimek šel v pozabo.

Besedilo in fotografije: Srečko Križanec, predsednik OZSČ Štore.