Člani domoljubnih organizacij v občini Štore poskrbimo, da se ob določenih priložnostih na grobovih poklonimo osebam, ki so v svojem bogatem življenju pustili neizbrisen spomin. Med nje vsekakor sodi tudi svetovna popotnica, pesnica, zbirateljica, in pisateljica Alma Maximiljana Karlin (1889 – 1950), ki je pokopana na svetinskem pokopališču. V zadnjih letih pred smrtjo je živela na Pečovniku. Poklonili smo se ji v torek, 14. januarja 2020, prav na njeno 70. obletnico smrti.

 

Med drugim želim omeniti še eno zgodbo povezano z njo in s kitajskim zaročencem, ki sta se spoznala v Parizu. Sin kitajskega mandarina HsiSing Jung Lung in Alma sta leta 1913 obiskala njen rojstni kraj Celje. Materi ga je sicer predstavila, vendar do poroke ni prišlo.

Ko sem ob neki priložnosti vzpostavil stik s predstavniki kitajskega veleposlaništva v Ljubljani, sem jim omenil ljubezenske vezi med našo pisateljico in njihovim državljanom. Kljub prekinjeni zvezi so bili nad zgodbo silno navdušeni. Povabil sem jih, naj ob kakšni priložnosti skupaj z nami obiščejo njen grob na Svetini in bliže spoznajo našo občino Štore.

Besedilo in fotografija: Srečko Križanec