Mineva 75 let od prehoda XIV. divizije čez Voglajno pri Štorah

Na mestu, ki ga je legendarna XIV. divizija prehodila v zgodnjih jutranjih urah, 14. februarja 1944, na pohodu na Štajersko, so člani ZZB NOV in POJ  leta 1971 postavili pomnik. Stoji blizu mostu ob Voglajni, čez katerega so se brigade pomikale proti Dramljam. Granitni kamen s skico pohoda XIV. divizije NOV od Sotle do Mozirskih planin in Pohorja ter datumom, 6. 2. 1944 – 24. 2. 1944.

Pri vasi Opoka vzhodno od Štor je divizija poleg Voglajne prešla še cesto in železnico. Nemcem ni uspelo pravočasno zapreti ceste in železnice Celje-Šentjur.  Partizani so minirali železniško progo. V nemškem vlaku, ki je zadel ob mino, je iztirilo nekaj vagonov. (Povzeto po avtorju Gvidu Stresu, Pohod Štirinajste na Štajersko).

V preteklosti, ko so še bile redno organizirane slovesnosti ob obletnicah prehoda, se je ob pomniku zbralo veliko število članov ZZB, učencev OŠ in simpatizerjev. Kljub časovni odmaknjenosti nikakor ne smemo pozabiti na tisti čas. Za to smo se ravno na današnji dan, na 75. obletnico pohoda zbrali sicer v manjšem številu člani borčevske, veteranske in častniške organizacije občine Štore. S krajšo slovesnostjo smo se poklonili temu veličastnemu spominu.

Janez Gradišnik – Slemenšek, doma iz Javornika nad Štorami, je tiste noči vodil divizijo iz Svetine do Opoke. Ponosni smo, da je član naše borčevske organizacije Štore. Letos bo praznoval visok jubilej, devetdeseto obletnico. Člani domoljubnih organizacij ga bomo ob letošnjem občinskem prazniku, ki ga v Štorah sicer praznujemo 1. junija, predlagali za visoko in prestižno priznanje »Zlati grb občine Štore«. Prepričani smo, da bo tudi tokrat prišlo v prave roke.

Srečko Križanec, predsednik častniške in veteranske organizacije Štore