V petek, 9. in soboto, 10. junija 2023, so v vojašnici Vincenca Repnika v Slovenski Bistrici pripadnice in pripadniki slovenske vojske izvedli dan odprtih vrat. V petek so jih v velikem številu obiskali najmlajši iz vrtcev, ter učenci in dijaki iz okoliških osnovnih šol ter srednjih šol. Mladci so se kar hitro izkazali, takoj so se naučili pozdravljati po vojaško.

V soboto pa so v vojašnico na veliko prihajali občani, vojni veterani in člani Zveze slovenskih častnikov, družinski člani ter sorodniki vojakinj, vojakov, podčastnikov in častnikov. To je bila odlična priložnost, da so obiskovalcem predstavili svojo opremo in delo, ki ga opravljajo v slovenski vojski. S tem so obiskovalci izrazili pomembno sporočilo oziroma spoštovanje do zaposlenih v vojaških enotah, ki skrbijo za obrambo domovine, državnosti in zagotavljanja miru v mednarodnih operacijah.

Na številnih stojnicah so se predstavile organizacije, ki prostovoljno delujejo na področju zaščite in reševanja, slovenska policija, pa športno strelsko društvo, planinsko društvo, zgodovinsko društvo, svojo stojnico so imeli veterani vojne za Slovenijo, območno združenje zveze častnikov in njihova sekcija Vezist, iz Starš so pripeljali staro gasilsko vozilo in starodobne traktorje. V vojaški kuhinji pa so za vse obiskovalce pripravili pasulj, najmlajši pa so si radi privoščili okusne koščke pice.

Slovenski vojski se je ponudila priložnost, da so pokazali kaj počnejo, s kakšno opremo in oborožitvijo razpolagajo. Obiskovalcem so predstavili poklice in možnosti za zaposlitev v slovenski vojski ter razpisane štipendije. Obiskovalce je najbolj zanimala predstavitev in organizacija zdravstvene oskrbe v slovenski vojski.

 

Predstavitev dela tehnike in vozil v 670. Logističnem polku

 

V kuhanju golaža je sodelovala tudi ekipa območnega združenja slovenskih častnikov Slovenska Bistrica. Z leve so Damjan Novak, Marjan Ravš, Ervin Kropf in Branko Vasa.

 

Na fotografiji so z leve Alojz Kocijančič, častni predsednik Gasilske zveze Slovenska Bistrica, podpolkovnica Karmen Kralj, poveljujoča zdravstveni vojaški enoti Role 2, Ladislav Steinbacher, član predsedstva Zveze slovenskih častnikov, podpolkovnik Andrej Skodič, poveljnik 670. Logističnega polka in dr. Andrej Godec, predsednik območnega združenja slovenskih častnikov Slovenska Bistrica.

Besedilo Ladislav Steinbacher

Fotografije Amadeja Mlakar in Vojko Leva