V soboto, 2. julija, sta Občina Slovenska Bistrica in Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Slovenska Bistrica ob vhodu v vojaško skladišče na Zgornji Ložnici priredila občinsko slovesnost ob 31. letnici samostojne države Slovenije in 25. juniju, dnevu državnosti. Slavnostni govornik je bil dr. Ivan Žagar, župan občine. Ob tej priložnosti je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor podelil častni znak svobode Republike Slovenije 129. protidiverzantski četi Območnega štaba Teritorialne obrambe Slovenska Bistrica. Na prireditvi so Zvezo slovenskih častnikov predstavljali major Bojan Šoper, podpredsednik ZSČ, stotnik dr. Andrej Godec, predsednik Območnega združenja slovenskih častnikov Slovenska Bistrica ter številni drugi člani organizacije.

129. četa za protidiverzantsko delovanje je bila ustanovljena in izurjena za protidiverzantsko delovanje in obrambo državljanov in ustanov. Delovala je v okviru 79. Območnega štaba Teritorialne obrambe Slovenska Bistrica. Četi je poveljeval stotnik Miran Krušič. Teritorialci te enote so aktivno delovali ves čas osamosvojitvene vojne leta 1991. Mobilizirani so bili že v času slovenskega plebiscita in sodelovali so tudi v poznejših pekrskih dogodkih.

27. junija 1991 je četa od republiškega sekretarja za obrambo prejela ukaz o zavzetju skladišča Jugoslovanske ljudske armade na Zgornji Ložnici. Njihova naloga je bila preprečiti enoti JLA v bistriški vojašnici in morebitnim drugim enotam JLA iz smeri Maribora in Ptuja, da se dokopljejo do teh bojnih sredstev.

Enota je najprej blokirala skladiščni kompleks v Zgornji Ložnici, kjer je bilo v podzemnih objektih okrog pet tisoč ton minskoeksplozivnih sredstev vseh kalibrov. Pri zavzetju skladišča na Zgornji Ložnica 2. julija, je sodeloval tudi major Marjan Strehar, poveljnik 79. območnega štaba teritorialne obrambe. To je bila ena od bolj uspešnih akcij naših teritorialcev v osamosvojitveni vojni. V napadu enota TO ni utrpela žrtev, do nesreče s strelnim orožjem pa je prišlo med vojaki v stražnici in življenje je žal izgubil slovenski vojak.

 

Besedilo: Ladislav Steinbacher

Fotografija: Jelka Kropec

Podpis pod fotografijo:

Miran Krušič in Borut Pahor ob podelitvi državnega odlikovanja republike Slovenije