Poveljnik 670. logističnega polka podpolkovnik Andrej Skodič je izrazil željo, da ob prazniku Slovenske vojske zbrane v vojašnici Vincenca Repnika nagovori predsednik Območnega združenja slovenskih častnikov Slovenska Bistrica stotnik dr. Andrej Godec.

»Danes sem tukaj s ponosom in v čast mi je, da ste me povabili v vašo enoto ob dnevu Slovenske vojske, ki ga obeležujemo kot spomin na 15. maj 1991, ko se je v Pekrah in na Igu začelo usposabljanje prve generacije slovenskih vojaških nabornikov.

Tega dogodka v Pekrah se spomnim še posebej, ker je enota Teritorialne obrambe iz Slovenske Bistrice imela nalogo varovanja širšega območja učnega centra Pekre. In ko so mediji poročali, da so pričeli usposabljanje prvi slovenski vojaki, je med teritorialci završalo.

Kaj pa smo mi? Kaj mi nismo slovenski vojaki? Lahko rečem, da je bil odziv na takšno poročanje upravičen, a kljub temu smo bili veseli, saj je bil začetek šolanja prve generacije slovenskih nabornikov, jasno sporočilo zgodovinskim dogodkom, ki so sledili in da smo danes tukaj in praznujemo dan Slovenske vojske.

Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske s sloganom »Srce pod uniformo, srce za domovino,« jasno izražate ključno poslanstvo, da ste vedno in povsod v službi ljudi, državljank in državljanov Republike Slovenije.

Vaše delo, vaša usposobljenost in profesionalnost ter vaše sodelovanje z lokalno skupnostjo in Območnim združenjem slovenskih častnikov Slovenska Bistrica ter veterani je vredno pohvale in čestitk.

V zvezi častnikov vidimo vaše delo – vaša predanost in disciplina sta dragoceni vrednoti, ki nas navdihujeta in motivirata v skrbi za ohranjanje teh vrednot ter v zavedanju, da mir ni samoumeven.

Današnji praznik 670. Logistični polk lahko praznuje s ponosom in optimizmom, tako ocenjujem, saj domači, lokalni kadri prinašajo večjo prisotnost v našo skupnost in pomembno prispevajo k vaši motiviranosti, izurjenosti in usposobljenosti. Te vrednote, ki jih poveljstvo 670. Logističnega polka aktivno podpira in razvija pa so doprinos dobremu počutju, dobremu delovnemu okolju in izvrševanju vaših nalog za potrebe Slovenske vojske tako pri preskrbi kot premikih in transportih doma in v tujini.

Častniki in veterani smo lahko, na tej vaši poti pomemben dejavnik ter vam v pomoč pri vzpostavljanju tega pomembnega segmenta Slovenske vojske.

Veselim se nadaljnjega dobrega sodelovanja z vami in skupaj se bomo potrudili za boljši jutri naše domovine. Vsem vojakinjam, vojakom, podčastnikom in častnikom v tej enoti čestitam ob dnevu Slovenske vojske in vam izrekam zahvalo za vaše delo in pomembno poslanstvo.

Seveda čestitam tudi vsem, ki so prejeli povišanje v činu in prejemnikom medalj.«

Predstavitev Slovenske vojske v Stožicah, si je ogledala dr. Nataša Pirc Musar, vrhovna poveljnica.

670. Logistični polk je zastopal poveljujoči podčastnik M. Brečko.

Predstavilo se je 20 enot Slovenske vojske. Na fotografiji sta pripadnika mornarice v svečanih uniformah.

Postroj enote 670. Logističnega polka ob dnevu Slovenske vojske.

Besedilo: Ladislav Steinbacher

Fotografije: Dani Mauko in Vojko Leva