Na povabilo veleposlaništva Ruske federacije v Sloveniji in Mednarodnega raziskovalnega centra II. svetovne vojne v Mariboru (MRC Maribor) so se predstavniki Območnega združenja Zveze slovenskih častnikov Slovenska Bistrica udeležili otvoritve razstave Druga Fronta, ki so jo organizirali v moskovskem muzeju Velike domovinske vojne.

Razstava prikazuje skupen boj zaveznikov in Sovjetske zveze proti nacizmu in fašizmu med drugo svetovno vojno. Razstava obsega 26 panojev in je bila pripravljena v sodelovanju z muzejem vojaškega letalstva Shannolt (ZDA) in z Državnim muzejem vojaške zgodovine iz Luksemburga. Razstava priča o glavnih fazah oblikovanja protihitlerjevske koalicije, izkrcanju zavezniških čet v Zahodni Evropi. Nazorno prikazuje fotografije in dokumente operacije »Neptun« ob izkrcanju zavezniških sil v Normandiji. Ta operacija, 6. junija 1944, velja za največjo desantno operacijo II. svetovne vojne, v kateri je bilo vključenih 10.440 letal in 6.330 ladij. Posebna pozornost razstave je namenjena tudi znamenitemu srečanju sovjetskih in ameriških vojaških sil na reki Elbi v Nemčiji aprila 1945. Prikazana pa je tudi Parada zmage, zadnje skupne parade Rdeče armade in zaveznikov v protihitlerjevski koaliciji v Berlinu, ki je bila 7. septembra 1945. Del razstave prikazuje tudi upor jugoslovanskih partizanov v letih 1941–1945.

MRC Maribor pa od 25. avgusta do 8. septembra 2021 pripravlja tudi letošnji največji in najpomembnejši mednarodni dogodek – projekt Vlak spomina, ki bo potoval iz Berlina v Bergen Belsen in bo na koncu prispel v Maribor, kjer bo osmega septembra velika svečanost. Projekt je posvečen 80. obletnici prihoda prvih vojnih ujetnikov v nacistično taborišče Stalag XVIII-D v Melju in 75. obletnici nürnberških procesov, ki so obsodili vse grozote in zločine nacizma in fašizma. Ujetniki Stalaga XVIII-D so bili tako sovjetski vojni ujetniki, kot tudi zavezniški vojni ujetniki iz Avstralije, Velike Britanije, Nove Zelandije, Norveške, Francije in Jugoslavije. Pokrovitelj tega projekta je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Razstava je zanimiva za ogled, pa ne samo za zgodovinarje, temveč ogled priporočamo tudi veteranskim organizacijam in predvsem dijakom in študentom.

Tekst in fotografije Ladislav Steinbacher

Odprtja razstave so se udeležili predstavniki vlade Ruske federacije in predstavniki Oddelka za zunanje ekonomske in mednarodne odnose mesta Moskve.

V koncentracijskem taborišču Štalag XVIII D v Mariboru je umrlo pet tisoč ruskih ujetnikov