Ob državnem prazniku dnevu suverenosti je Območno združenje slovenskih častnikov Slovenska Bistrica pod častnim pokroviteljstvom Ministrstva za obrambo Republike Slovenije organiziralo, državno prvenstvo Zveze slovenskih častnikov v streljanju s polavtomatsko puško.

V soboto, 21. oktobra 2023, je na vojaškem strelišču Velenik nastopilo 23 ekip Zveze slovenskih častnikov, Slovenske vojske in ekipe drugih veteranskih društev. Tekmovanje je potekalo tekoče in sodniki niso prejeli nobene pritožbe. Pri izvedbi tekmovanja so nam pomagali kolegi iz Trbovelj in Slovenske vojske iz 670. logističnega polka. Prireditev so podprli župani občin Makole, Oplotnica, Slovenska Bistrica ter županja občine Poljčane.

Z zaključno prireditvijo v Veteranskem centru na Brinju so zbrani obeležili Dan suverenosti, pozdravili pa so jih dr. Andrej Godec, predsednik Območnega združenja slovenskih častnikov Slovenska Bistrica, župan Občine Slovenska Bistrica dr. Ivan Žagar in generalmajor Dobran Božič, predsednik Zveze slovenskih častnikov, ki je zbrane nagovoril tudi v imenu Marjana Šarca, ministra za obrambo Republike Slovenije.

Za to priložnost je Območno združenje slovenskih častnikov Slovenska Bistrica izdalo publikacijo Suverenost 1991–2023, v kateri so predstavili svojo dejavnost v minulih desetih letih. Mladi iz osnovnih šol in sredne šole, ki so sodelovali v literarnem natečaju Moja domovina Slovenija je tako posebna, pa so prejeli pisno zahvalo, za nagrado pa bodo odpotovali še na ekskurzijo.

V kulturnem programu so nastopili Godba na pihala KUD Janko Živko Poljčane, Vokalna skupina Vivere in Metka Pristovnik iz Delavsko prosvetnega društva Svoboda Slovenska Bistrica.

Precizno streljanje z vojaškim pehotnim orožjem na strelišču Velenik

 

Zmagovalne ekipe: 1. mesto OZSČ Domžale, 2.mesto OZSČ Zagorje, 3. mesto ZSČ Brežice

 

Med posamezniki je zlato osvojil Martin Jugovec iz Domžal s 85 krogi, srebro Matej Gojčič iz 670. logističnega polka s 82 krogi in bron Silvo Turk iz Bele Krajine s 81 krogi

 

Obrazi povedo, da je prireditev uspela. Z leve dr. Andrej Godec, Mojca Lah, poveljnica logističnega polka v Slovenski Bistrici, Dobran Božič, predsednik Zveze slovenskih častnikov in Ladislav Steinbacher

Besedilo Ladislav Steinbacher

Fotografije Jelka Kropec